Szeged és környéke

2007.03.15. 15:19

Gyenes Kálmán elismerése a sajtónapon

Gyenes Kálmán fotóriporter, lapjaink munkatársa kapta az idei sajtónapon a Csongrád Megye Sajtódíja kitüntető címet. Az elismerést Magyar Anna, a közgyűlés elnöke adta át szerdán, a megyei önkormányzat ünnepségén, amelyet a megyeházán rendeztek a Magyar Sajtó Napja alkalmából, a sajtószabadság kivívásának évfordulójára emlékezve.

Gyenes Kálmán több mint harmincéves pályafutása alatt számos sport- és sajtófotót készített, s ugyancsak emlékezetesek Erdélyről, a „Szépföldről" készített képeslapjai, vallási témájú riportfotói. – Ezekhez a témákhoz idő kell, jó körbe kell őket rágni – mondja az aranydiplomás fotóművész, aki most éppen Wass Albert és Sütő András emléke előtt kíván tisztelegni, valamint Románia európai uniós csatlakozását, a határok eltűnését érzékeltetni fotóin keresztül. Első önálló kiállítását 1976-ban rendezte, ezt azóta több mint negyven követte. – Ami nincs, azt nem lehet fotózni – fogalmazza meg a sajtófotóval kapcsolatos hitvallását, ami alapján már érthető, miért idegenkedett mindig az illusztrációtól és miért szeret leginkább sporteseményeket megörökíteni – mondjuk egy örökrangadót Mezei Ricsivel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!