Szeged és környéke

2007.03.01. 15:19

Utazó koreográfus a Kortárs Balettnél

Matthew Hawkins tart egyhetes kurzust a Szegedi Kortárs Balett táncosainak. A brit koreográfus a rendszerváltás idején Londonban találkozott Imre Zoltánnal, s az ő meghívására járt Szegeden 17 évvel ezelőtt.

Nyemcsok Éva

Az 1997-ben elhunyt koreográfus, Imre Zoltán meghívására járt először Szegeden Matthew Hawkins.
– Londonban találkoztam Imre Zoltánnal, nagyszerű, feledhetetlen személyiség volt. Szokatlan, egyedi stílust képviselt. Kerestem az alkalmat, hogy újra együtt dolgozhassak vele. Amikor eljöttem hozzá és társulatához Szegedre, nagyon izgalmas volt számomra látni a családias hangulatot, a munkájukat. Hittek abban, amit csináltak, pedig abban az időben ez számukra nem volt könnyű – mondta Matthew Hawkins.

A brit koreográfust most [namelink name="Pataki András"] , az együttes igazgatója hívta meg, hogy tartson kurzust a táncosoknak. Matthew Hawkins örömmel jött. Arra a kérdésre, hogy mi az azonosság és a különbség Imre Zoltán egykori társulata és a jelenlegi Szegedi Kortárs Balett között, a brit táncos hosszas gondolkodás után válaszolt.

– A két társulatban azonosság a magas művészi színvonal. A különbség az, hogy Imre Zoltánék társulata bizonytalanságban élt – egy kelet-európai csoportról volt szó. Ami [namelink name="Pataki András"] és [namelink name="Juronics Tamás"] mostani társulatát illeti, örömmel látom, hogy egy stabil helyzetű együttesről van szó, ők már páneurópaiak, s szerencsére a világ számos pontján volt és lesz is lehetőségük fellépni. A mostani társulatban számomra igazán megható, hogy érzem a bizalmat, a felelősséget. Azt látom, hogy az együttes kiváló táncosait kiváló vezetők irányítják.

Matthew Hawkins utazó koreográfusnak vallja magát, az elmúlt időszakban dolgozott Pozsonyban, Japánban és Kínában, Törökországban is. Párizsban él, s mint mondja, ma már más a feladata itt Szegeden, mint 17 évvel ezelőtt.

– Akkor tanítottam és tanultam is. Ma már csak az előbbit teszem. Elmúlt sok esztendő, magam is érettebb lettem. Talán nagyképűen hangzik, de ma az a feladatom, hogy a bennem felgyülemlett tudást továbbadjam. Ezt itt Szegeden is örömmel teszem, annál is inkább, mert az egyik órán [namelink name="Pataki András"] és [namelink name="Juronics Tamás"] is beállt táncolni... Ráadásul kaptam egy könyvet Imre Zoltánról, s az abban látott fotók nagyon sok fontos pillanatot segítettek felidézni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!