Szeged és környéke

2007.05.11. 16:19

A front éreztette hatását a szegedi közgyűlésen

A hirtelen jött meleg rányomta bélyegét tegnap a szegedi városi közgyűlésre, mert bár voltak pengeváltások és közbeszólások, szívélyes hangulatban, békésen telt az ülés a torony alatt. A testület módosította a lakásrendeletet és a költségvetést, kiterjesztette szinte az egész városra a harmincas zónát.

Szabó C. Szilárd

[namelink name="Oláh János"] tegnap ott folytatta, ahol a márciusi közgyűlésen abbahagyta. A Fidesz frakcióvezetője úgy vélte, hogy a városvezetés privatizációt készít elő az egészségügyben. Szerinte az egyetemen már tárgyaltak arról, hogy az orvoscentrumot gazdasági társasággá alakítják, így pedig nem lesz akadálya annak, hogy magánosítsák a városi kórházat. [namelink name="Botka László"] Oláh tavalyi választási programjából idézett, mely szerint szükség van a szegedi egészségügy integrációjára. A polgármester közölte, nem tud mit kezdeni a fideszes politikussal, aki szerinte össze-vissza beszél. A kórház működtetésére pályázatot írt ki az önkormányzat, amelynek május 24-én jár le a beadási határideje. [namelink name="Botka László"] elmondta, hogy eddig ketten érdeklődtek, az orvoscentrum és egy magántulajdonú közhasznú társaság. Amikor [namelink name="Ványai Éva"], az egészségügyi bizottság MDF-es elnöke azt mondta felszólalásában, hogy [namelink name="Oláh János"] választási programját valósítják meg, a fideszes politikus közbeszólt: „azzal a különbséggel, hogy nem vonják be az érintetteket."

Díszközgyűlés hétköznap

Idén nem a hét végén, hanem hétköznap tartják a Szeged-napi díszközgyűlést, amelyen a város elismert polgárait köszöntik. Ennek az az oka, hogy május 19-én és 20-án tartják a Fidesz-kongresszust. [namelink name="Botka László"] polgármester, tolerálva a Fidesz kérését, május 18-ára hívta össze az ünnepi ülést.

Az önkormányzat vezetői szárnyalásról, [namelink name="Póda Jenő"] (Fidesz) viszont mélyrepülésről beszélt a városi költségvetés kapcsán. Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester expozéjában arról szólt, hogy 51-ről 55 milliárdra emelkedett a büdzsé főösszege a februári elfogadása óta, miközben csökkent a költségvetési hiány. A márciusi egymilliárdos hitelfelvételről pedig úgy nyilatkozott, hogy „nem hitelt vettünk fel, hanem megújítottuk a rövid lejáratú hitelállományt, amely teljesen normális dolog." Póda ezzel szemben azt hangsúlyozta, hogy mélyrepülésben van a városi költségvetés, amelyben szerinte a legnagyobb problémát a több mint 16 milliárdos adósságállomány jelenti. Kérdésére, kinek újítják fel hatvanmillióból a kórházi konyhát az egészségügyi átalakítás kellős közepén, Botka azt válaszolta röviden: a szegedieknek. Amikor Haág Zalán (KDNP) azzal vádolta a várost vezető koalíciót, hogy azt a hatalom gyakorlása mellett a privát biznisz tartja össze, példaként pedig az újszegedi bevásárlóközpont építését említette, baloldalról azt kiabálták neki: „Tegyél feljelentést!" A polgármester később azt mondta Haágról, hogy csak provokál és szétveri a közgyűlési munkát.

A testület módosította a lakásrendeletet, amivel még könnyebbé tették a bérlakásvásárlást. [namelink name="Botka László"] elmondta: amióta hétszáz lakást levettek a tilalmi listáról, már több mint kétszázan jelezték, hogy megvásárolnák az önkormányzati tulajdonú bérlakásukat. A módosítás nyomán levonják az árból a számlával igazolt, öt évnél nem régebbi lakásberuházás értékét. Újdonság, hogy a bérlők önrész nélkül is tudnak majd hitelt felvenni, amiből megvásárolhatják a lakásukat. Tegnap [namelink name="Wittmann Tibor"] letette az esküt és átvette Katona András helyét az egészségügyi bizottságban, ahol külső szakértőként fog dolgozni. [namelink name="Oláh János"] elmondása szerint a Fidesz által delegált Katona indoklás nélkül mondott le posztjáról.

 

Leselkedő

Szőke Péter (MSZP) egyszer szólalt fel. Az egykori városi rendőrkapitány a Szegedi Rendőrkapitányság munkáját dicsérte. Ahogy fogalmazott, ma már partvonalon kívülről drukkol a kollégáinak. Koalíciós politikustársát, [namelink name="Kormos Tibor"]t – akivel össze-összenézett – hosszú órákig kellett nélkülöznie, ugyanis a szabad demokrata Kormos 11 körül hazaugrott egy papírért, de elromlott a lakása biztonsági zára, bennragadt, s a lakatosok szabadították ki órák múlva a házi őrizetből.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!