Szeged és környéke

2007.05.04. 16:19

Adakozó politikusok a megyében

A Csongrád megyei politikusok közül a vásárhelyiek a legadakozóbbak. Az elmúlt években több millió forintot ajánlottak fel tiszteletdíjukból és jutalmukból a helyi kórháznak és karitatív szervezeteknek. A felajánlások között akadtak érdekességek is.

Szabó C. Szilárd

A Csongrád megyei politikusok közül a vásárhelyiek a legadakozóbbak. Az elmúlt években több millió forintot ajánlottak fel tiszteletdíjukból és jutalmukból a helyi kórháznak és karitatív szervezeteknek. A felajánlások között akadtak érdekességek is: egy szegedi képviselő például ingyen átadott volna egy internetes címet az önkormányzatnak, a szentesi polgármester pedig nyomravezetői jutalmat ígért annak, aki a virágtépő vandálokról ad információt.

Révész: Nem kell nagydobra verni

A szegedi közgyűlés szabad demokrata és szocialista frakcióvezetője, [namelink name="Kormos Tibor"] és [namelink name="Révész Mihály"] nem emlékszik arra, hogy a képviselőcsoportjukból valaki is nyilvánosan felajánlotta volna a tiszteletdíját valamire, év végi jutalmat pedig 2002 óta nem kapnak munkájukért a városvezetők, így arról lemondani sem tudnak. Révész szerint nem kell nagydobra verni, ha valaki jótékonykodik, az pedig nem szerencsés, ha ezt kampánycélból műveli. A szocialista politikus úgy tudja, párttársai közül többen iskolai alapítványoknak ajánlották fel tiszteletdíjuk egy részét.

Szerkesztőségünk számítógépes archívumában néztünk utána annak, hogy a megyei politikusok közül kik, mire és mennyit ajánlottak fel tiszteletdíjukból, jutalmukból. Összeállításunkban azok szerepelnek, akik az elmúlt években nyilvánosan jelentették be felajánlásukat. A Csongrád Megyei Közgyűlés korábbi elnöke, Frank József hat éve két és fél havi illetményének megfelelő jutalmat kapott munkájáért. Frank az 1 millió 137 ezer forintból félmilliót felajánlott a szegedi gyermekklinika intenzív osztályának. Többek között e pénzből alakították az osztályon az égési centrumot. [namelink name="Lázár János"]nak 2003 végén hathavi fizetésének megfelelő jutalmat, bruttó 2 millió 800 ezer forintot állapított meg a képviselő-testület. A vásárhelyi polgármester a pénzt felajánlotta a Hódmezővásárhely Diákétkeztetéséért Alapítványnak. Tavalyelőtt bruttó 3 millió 948 ezer forintot kapott jutalomként [namelink name="Lázár János"], de az alpolgármestereket is díjazta a testület, bruttó 2 millió 940 ezer forinttal.

A város elöljárói jótékony célra fordították a pénzt, olyan karitatív társadalmi szervezeteket támogattak, amelyek a diákokat, az időseket és betegeket segítik, de ebből a pénzből vásárolták meg a kakasszéki gyógyintézet légkondicionáló berendezését is. Tavaly tizenegy vásárhelyi fideszes képviselő lemondott az első félévi, összesen 4,6 millió forintnyi tiszteletdíjáról, amit az Erzsébet kórház onkológiai osztályának ajánlottak fel.

Megvette, felajánlotta, továbbadta

Lapunkban tavaly beszámoltunk arról, hogy egy magáncég tulajdonában áll a szeged.hu internetes cím, amit az önkormányzat már évek óta szeretne megszerezni, hogy az alatt működtesse a város hivatalos honlapját. [namelink name="Bakai Csaba"] képviselő tavaly februárban bejelentette a közgyűlésen, hogy cikkünk nyomán megvásárolta a szegedihirek.hu internetes címet, amit ingyen felajánlott a városnak. Bakaitól tudjuk, hogy azóta már továbbadta a címet, mivel a város nem tartott rá igényt. Megnéztük, kihez került a cím, de a szegedihirek.hu domainnév nincs regisztrálva az internetszolgáltatók tanácsának honlapján, a szeged.hu viszont továbbra is egy magáncég birtokában van.

Szegeden Dobó László fideszes képviselő még az előző ciklusban javasolta, hogy az önkormányzat járuljon hozzá hatmillió forinttal a szegedi gyermekkórház új altatógépéhez. Mivel a közgyűlés ezt nem szavazta meg, Dobó felajánlotta egyhavi tiszteletdíját, bruttó 150 ezer forintot. Akkor elmondta, ha képviselőtársai követték volna a példáját, akkor meglett volna a hiányzó összeg. A példaadás erejében bízott [namelink name="Szabó László"] szegedi ellenzéki képviselő is, amikor egyhavi tiszteletdíját ajánlotta fel tavalyelőtt a bánáti árvízkárosultak megsegítésére, emlékeztetve arra, hogy a temesváriak siettek először a szegediek segítségére a nagy árvíz idején.

Szentesen tavalyelőtt több alkalommal is kitépték vandálok a Kurca fahídjára rögzített virágtartókból a petúniákat, s mind a száz tövet a vízbe dobták. A rendőrség huszonötezer forintja mellé ugyanennyit ajánlott fel [namelink name="Szirbik Imre"] polgármester a tiszteletdíjából a nyomravezetőnek. [namelink name="Bedő Tamás"] csongrádi és [namelink name="Buzás Péter"] makói polgármester képzőművészeti alkotások létrejöttét támogatta saját zsebből, 100-100 ezer forinttal. Bedő az 56-os emlékmű felállításához, Buzás pedig a Makói triptichon című festmény elkészítéséhez járult hozzá. Utóbbi alkotásra dr. [namelink name="Nagy Lajos"] makói képviselő is felajánlott százezer forintot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!