Szeged és környéke

2007.05.04. 16:19

Ismét koldusáradat a szegedi belvárosban

Bár rendelet tiltja ki őket a szegedi belvárosból, mégis sokan koldulnak a Kárász utcán és környékén. Zaklatják a járókelőket és a teraszokon ülőket. Szomorú, hogy gyermekek is vannak közöttük. A vendéglátósok tehetetlenek, Szondi Ildikó látványos akciókat ígér.

Bobkó Anna

– A fél fizetésemet elosztogathatnám, ha minden egyes koldusnak adnék, aki megszólít a munkahelyemtől a nagyáruház melletti lakásomig tartó rövid úton – mondja Kálmán Kata, aki egy Kárász utcai internetes kávézóban dolgozik. A kéregetők egyre merészebbek és erőszakosabbak. A sétálóutca kávézóinak teraszán üldögélő vendégeket is zaklatják, és gyerekeket kényszerítenek lopásra, koldulásra.

Babára gyűjtött

Az egyik belvárosi gyorsétteremben az elmúlt napokban egy szőke hajú, feltűnően vékony, hét-nyolc év körüli kislány kéregetetett ebédidőben a vendégektől. Egy középkorú férfi felajánlotta, hogy kifizet neki egy menüt, ő azonban visszautasította. A férfi megkérdezte az ápolatlan kislányt, mire kell neki a pénz. A szőke csöppség azt válaszolta: babára gyűjt.

– Megpróbáljuk még csírájában elfojtani a kéregetők próbálkozásait, de sokan nem adják fel, többször is visszajönnek a Klauzál téri teraszunkhoz – panaszkodik Bánfi László, a Kárász csárda üzletvezetője. – A városra sem vet jó fényt, és a vendégeket is elriasztja ezeknek az embereknek az erőszakoskodása. A szomorú az, hogy gyerekek is kéregetnek, sőt lopnak is. A minap besurrant az étterembe egy tíz-tizenegy év körüli kislány, és ellopta az egyik munkatársnőnk pénztárcáját. A gyereket egyébként már többször is láttuk a Kárász utcán, egy félkarú nő társaságában – állítja az üzletvezető.

– De jókor jöttek – mondja hálásan [namelink name="Sándor Klára"] SZDSZ-es országgyűlési képviselő, akire egy krisnás férfi próbálta rátukmálni könyvét az Árpád téren. – Sajnos sokan gondolják azt, hogy jó és könnyű megélhetési forma a koldulás. Képtelenség eldönteni, hogy ki a valóban rászoruló, és ki az, akit a koldusmaffia kényszerít. Nehéz a helyzet, hiszen egyrészt előjön az ember szociális érzékenysége, másrészt azonban létezik egy önkormányzati rendelet, ami kitiltotta a koldulókat Szeged belvárosából – ezt érdemes lenne betartani.


Koldusrendelet

– A rendeletet az erre kijelölt szervek megpróbálják a leghumánusabb módon végrehajtani – tájékoztat [namelink name="Szondi Ildikó"] szocialista képviselő, aki részt vett a sok vihart kiváltott, 2005-ben született koldusrendelet megalkotásában. – Amikor a koldulás mértéke elharapódzik, látványosabb akciókkal lépnek fel. Ez azt jelenti, hogy a polgárőrök, közterület-felügyelők és szociális munkások sűrűbben járőröznek, így próbálják meg a koldulókat elriasztani. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!