Szeged és környéke

2007.05.01. 16:19

Tíz- és százmillióval tartoznak az APEH-nak

Ezerkilencszázhét magánszemély és négyszázhetvenhat gazdasági társaság szerepel az APEH nyilvánosságra hozott listáján, amelyen nemcsak a tartozás tényét tüntették fel, hanem az adóhatóságnak tartózók pontos nevét és címét is. Az érintettek nem tudták, hogy adataik nyilvánosságra kerültek.

19 milliárd 70 millió forinttal tartoznak az APEH-nak legalább 180 napja magánszemélyek és egyéni vállalkozók. A most közzétett és 1907 nevet tartalmazó listán nyolcvannégyen Csongrád megyeiek: szegediek, hódmezővásárhelyiek, makóiak, szentesiek, mindszentiek, szatymaziak, domaszékiek, pusztaszeriek, csongrádiak, kistelekiek, magyarcsanádiak, üllésiek, baksiak, ruzsaiak, röszkeiek, balástyaiak, zsombóiak. Az ő tartozásuk legkevesebb 840 millió forint.

A találomra kiválasztott és általunk megszólaltatott kilenc érintett közül egyik sem tudta, hogy adataikat néhány napja nyilvánosságra hozták. Nem értesítették őket arról, hogy nevük és címük felkerül(t) az internetre, de ha a törvény így rendelkezik, tudomásul veszik.
A listán szereplő egyik férfi családtagja megjegyezte, az „adós" mozgássérült, nem tud munkát vállalni, emiatt esélye sincs a tetemes összeg visszafizetésére.

A nyilvánosságtörvény

Az adózás rendjéről szóló törvény alapján az adóhatóság negyedévenként, a negyedévet követő harminc napon belül a honlapján közzéteszi azoknak az adózóknak a listáját, akiknek (amelyeknek) a negyedév utolsó napját megelőzően 180 napon át az adóhatóságnál nyilvántartott adótartozása folyamatosan meghaladta a 100 millió forintot, magánszemélyek esetében a 10 millió forintot.

Egy középkorú nő még évekkel ezelőtt kezességet vállalt egy üzleti vállalkozás beindításához, még mindig tízmillió forint feletti adótartozása ebből ered. – Mások hibájából kerültem nehéz helyzetbe, de vissza akarom fizetni a felhalmozódott áfatartozást. A fizetésem harminc százalékát évek óta vonják, közben elárverezték mindenemet, a két és fél milliós autómat például 300 ezerért adták el. Nehéz helyzetben vagyok, de nem sopánkodom, nem adom fel – mondta kálváriájának részleteiről.

Abban valamennyien egyetértettek, hogy ezek után még nehezebb lesz a helyzetük, hiszen a közvélemény elhamarkodottan alkot ítéletet a bajbajutott emberekről. – Nem tudtuk, hogy már a szomszéd is tudja, hogy mekkora az adótartozás. Eddig is mindenütt falakba ütköztünk – mi lesz ezután? Négy éve kifizettem a banknak a hiteltartozásom, van munkahelyem, mégsem vagyok megbízható a számukra. Így nagyon nehéz – kesergett egy, a vállalkozása miatt csődbe jutott férfi.

A magánszemélyek adatai mellett nyilvánosságra kerültek az APEH-nak legkevesebb százmillió forinttal legalább 180 napja tartozó gazdasági társaságok adatai is. A 476 cég minimum 47 milliárd 600 millió forinttal tartozik – csak az adóhatóságnak. Közülük 16 Csongrád megyei: szegedi, baksi, csongrádi, makói, szentesi. Az építőipari, sütőipari, húsipari, kereskedelmi, szövőipari vállalkozások kettő kivételével felszámolás alatt állnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!