Szeged és környéke

2007.09.07. 16:19

120 család él Szeged legmagasabb lakóépületében

Szeged - Ha alatta állunk: pokoli torony. Ha legfelső szintjén: a legpazarabb kilátó a városra. Szeged legmagasabb lakóépületében, az újszegedi 17 emeletesben jártunk.

R. Tóth Gábor

– Olyan kicsik innen az emberek, mint az életszínvonal – mutat körbe Szeged legmagasabb lakóépületének legfelső szintjéről Rádai Györgyné. Az 54 méter magas, 17 emeletes újszegedi épületben lakó asszony 1978 óta sem tud betelni a panorámával.

– Mikor amerikai barátnőm kinézett az ablakon, felajánlotta: azonnal megveszi a lakást. Nem adtam. Itt mindenhez közel vagyok: a hidakhoz, a városhoz – meséli Rádai Györgyné. Valóban mindent lát és mindent hall: innen figyelte távcsővel a tavalyi árvízi munkálatokat, gyönyörködik az éjszakai fényekben, ingyen hallgatja a koncerteket a ligetből.
– Ha nagy szél van, érezhető az épület kilengése: a saroklámpa oda-odakoccan a falhoz – mondja, hozzátéve: egyedül a tűztől és a földrengéstől tart.

Magasabbra tervezték

– Még magasabbra tervezték Temesvári körút 36. alatti épületet, huszegynéhány szintesre, ám kiderült, azt már nem bírná el a talaj – tájékoztatott [namelink name="Németh István"]. A lakók 1977-ben költözhettek be az 590 négyzetméteres épületbe – ma a 120 lakás mindegyikében élnek. Fokozatosan szépül a toronyház: 1998-ban a városban elsőként kapott hőszigetelő burkolatot, újrafestették, idén pedig a felvonókat cserélik ki. Már folyamatban van a beszerzési eljárás: a két, 18 megállós felvonó 630, illetve 975 kilogrammot vagy 8, illetve 13 személyt szállít majd.Alaptalanul, bár a szegedi tűzoltóság magasból mentő berendezése csupán 42 méteres magasságig tud felkapaszkodni. – Nagyjából a 13. emeletig tudnánk megoldani a földről a mentést, a további szinteken lakókat pedig lejuttatnánk ebbe a biztonságos magasságba – vázolt egy esetleges mentési koncepciót Dudás László, a tűzoltási és műszaki mentési osztály kiemelt főelőadója. Egyúttal megnyugtatott: az épület magassága nem jelent problémát, hiszen nyugaton például gyakran terveznek 50 emeletesnél magasabb épületeket, mégis megoldják a feladatukat az ottani tűzoltók.

Szegedi kollégáik munkáját az újszegedi 17 emeletes két fontos tartozéka segíti. – Annak idején építettek egy füstmentes lépcsőházat, ezt a hétköznapokban nem használja senki, csak mentés esetén nyitják meg. A beépített felszálló vezetékeknek köszönhetően pedig mindig lenne elegendő víz az oltáshoz – mondja Dudás László, aki kritikus helyzetre, nagyobb tűzesetre nem is emlékszik a Temesvári körút 36.-ban. Nagyobb riadalmat csak a ház oldaláról tavaly lelógó, a szél által megrongált reklámfelület okozott – ennek balesetveszélyes alkatrészeit kellett eltávolítaniuk.

Szegedi csúcsok

Szeged legmagasabb épülete a rókusi, 119 méteres Magyar Telecom-torony. A fogadalmi templom keresztje 81 méterrel magasodik a város fölé, a Pick Szabadkai úti szárítótornya pedig 63 méteres. Leszorult tehát a dobogóról az újszegedi toronyház, amely ugyanúgy 54 méter magas, mint a Szent István téri víztorony. A lakók tehát biztonságban érezhetik magukat, annál is inkább, mert a házban székel az újszegedi rendőrőrs is. – Nem emlékszem különleges, említésre méltó eseményre – vont mérleget féléves parancsnokságáról Skribanek Csaba.

Ezt erősítette meg [namelink name="Németh István"], a házat kezelő IKV Zrt. vezérigazgatója is. – Egy ekkora közösségben előfordulnak hangos szavak, ám messze nem ezzel a házzal van a legtöbb problémánk. Persze az épület különleges bánásmódot élvez: fokozottabb a műszaki ellenőrzés, saját őrző-védő szolgálat felügyel a lakók biztonságára és a tetőn található antennákra – például a katasztrófavédelemnek is van itt műszaki berendezése – mesélte.

Nem is a biztonságra, inkább a magas rezsire és az autóforgalomra panaszkodik a húsz éve itt élő Lados István és felesége, Ladosné Herpai Éva. Tény viszont: az augusztus 20-i tűzijáték élvezetéért ki sem kellett mozdulniuk kilencedik emeleti lakásukból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!