Szeged és környéke

2007.11.09. 21:27

Szegedi orvosok a pesti tüntetésen

Szeged - Szegedi orvosok is ott lesznek a Miniszterelnöki Hivatal előtt tartott mai demonstráción, amelyet öt szakszervezeti tömörülés szervez. Az egészségbiztosítási rendszer üzleti szellemű átalakítása ellen tüntetnek.

Tombácz Róbert

Demonstrációt szervez öt, összesen nagyjából hatszázezer tagot számláló szakaszervezeti tömörülés ma délelőtt 11 órára a Miniszterelnöki Hivatal elé. Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma az egészségbiztosítási rendszer üzleti alapú átalakítása ellen tiltakozik. A demonstrációhoz csatalakozik a Sólyom Lászlót köztársasági elnöknek jelölő Védegylet és a Humanista Mozgalom is.

Csak lélekben

Haraszti Gábor, a Magyar Orvosok Szövetségének – a Magyar Orvosi Kamara szakszervezetének – szegedi elnöke úgy véli, a résztvevők őket is képviselik, hiszen egyetértenek céljaikkal. Bár a szervezetnek már 4-500 szegedi orvos a tagja, a helyi csoport szervezettsége még nem olyan szintű, hogy részt vehettek volna a szervezésben. Ezért ők csak lélekben lesznek ott Pesten.

A tüntetésen részt vesznek az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) Csongrád megyei szervezetének képviselői is. Timár Péter, az érdekvédelmi szervezet megyei elnöke biztosan ott lesz a demonstráción, és úgy tudja, más orvosok is Pestre készülnek, főként Szegedről. Szervezésre nem volt lehetőségük, mert pár nap alatt döntöttek a demonstrációról és részvételi szándékukról – így mindenki egyénileg utazik. Egyrészt azért tüntetnek, mert a biztosítási rendszer átalakítását semmiféle érdemi szakmai egyeztetés nem előzte meg. Másrészt azért, mert az átalakítással az egészségügyi szolgáltatások profitelvűekké válnak, és nem biztosítanak azonos hozzáférést a társadalom egésze számára. A megyei elnök szerint ez elfogadhatatlan. Hozzátette: a demonstráción minden magyarnak ott lenne a helye, ugyanis az átalakítás nem csak tíz-húszezer embert, hanem tízmilliót érint.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!