Szeged és környéke

2008.01.18. 15:35

A hivatal jár ki az emberekhez

Mórahalom - Mórahalom: mintatelepülés. Nemcsak Csongrád megyében, országosan is példa arra, hogy a rendszerváltás óta igenis meg lehetett változtatni a helyi „kisvilágot". Hogyan? Lapunkban azért szentelünk tízrészes sorozatot a kisvárosnak, hogy ezt bemutathassuk.

Fekete Klára

Miként vált élhető kisvárossá, közigazgatási központtá, a kistérségi összefogás szimbólumává. Hogyan lett a Homokhátság álmos településéből turistákat vonzó, hatezres fürdőváros, hogy vált fogalommá az agráriumban a Mórakert, miért jönnek ide befektetők a leggazdagabbnak vélt Nyugatról, Hollandiából vagy Belgiumból is?

Mórahalom város, és egy kistérség központja, ennek megfelelően a hivatalok sem hiányoznak belőle. Ám a kisvárosnak még a közigazgatási feladatok ellátásában is sikerült szinte egyedi utat bejárnia: itt nem az emberek mennek a hivatalba, hanem a hivatal jár ki az emberekhez.

A kistérségi központ épülete az átalakítás előtt...
Fotó: Miskolczi Róbert

A „kijáró szakértők" hetente legalább egy fél napot a kistérséghez tartozó településeken, például Ásotthalmon, Bordányban, Forráskúton, Öttömösön, Rúzsán, Pusztamérgesen, Üllésen és Zákányszéken töltenek – mondta Fodor Csaba kistérségi irodavezető. Ez az emberközpontú közigazgatás folyamatosan épült ki 1997-től napjainkig, és mire idáig eljutottak, megjártak néhány lépcsőfokot.

Amikor a törvény is a kistérséget mint leendő közigazgatási egységet kívánta erősíteni, először a feladatok érkeztek meg, hogy közelebb kerüljenek az emberekhez. Aztán már csak döntés kérdése volt, menjenek-e tovább, egészen a házig, tanyáig, hogy kíméljék a családok idejét. Az okmányiroda, az építési hatóság, a gyámhivatal munkatársai ezt az utat választották, és járják a vidéket, de nem mennek el mindenhová: az okmányiroda például alirodát nyitott Üllésen, Ruzsa pedig saját építési hatóságot hozott létre.

...és most. Fotó: Miskolczi Róbert
Nem tudni, a kijárás mikor megy ki a divatból, hiszen a mórahalmi hivatalokban mindenütt kiépítették már az internetes, e-közigazgatást – megelőzve saját korukat –, elvben tehát már senkinek sem kellene utaznia és személyesen ügyeket intéznie. Egyelőre azonban ettől még távol vagyunk.

A mórahalmi okmányiroda szolgáltatásait állítólag a szegediek is igénybe veszik, mivel nem kell sorba állni, emiatt gyorsabb az ügyintézés. A kisvárosban különben – a munkaügyi központ után – tavaly a földhivatal is területi irodát nyitott: akkora Mórahalom közigazgatási területe, annyi a tanya és a földügy, hogy érdemes volt a kirendeltséget létrehozni. Mórahalomnak még önálló rendőrkapitánysága is van, de erről majd egy másik fejezetben írunk.

(Folytatjuk)

Címkék#Mórahalom

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!