Szeged és környéke

2008.01.10. 20:08

Vendéghívogató Erzsébet fürdő

Mórahalom - Mórahalom: mintatelepülés. Nemcsak Csongrád megyében, országosan is példa arra, hogy a rendszerváltás óta igenis meg lehetett változtatni a helyi „kisvilágot".

Fekete Klára

Hogyan? Lapunkban azért szentelünk tízrészes sorozatot a kisvárosnak, hogy ezt bemutathassuk. Miként vált élhető kisvárossá, közigazgatási központtá, a kistérségi összefogás szimbólumává? Hogyan lett Homokhátság álmos településéből turistákat vonzó, hatezres fürdőváros, miként vált fogalommá az agráriumban a Mórakert, miért jönnek ide befektetők a leggazdagabbnak vélt Nyugatról, Hollandiából vagy Belgiumból is?

A fürdőépület régen
Számos „fejlődési emblémára" bukkan az ember Mórahalmon, akár a tudatosan felépített ipari parkra, akár a korábban nem létező turizmusra, akár az országos modellé vált tanyagondnoki szolgálatra gondolunk. Mégis az Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdővel kezdjük a sorozatot: ezzel a jellegzetes, turistákat vonzó épülettel adja el magát a város messze földön, ezt látni az óriásplakátokon, prospektusokon.

A fürdő fejlődése látványos és szinte páratlan az országban. Mintapéldája annak, hogy épült fel a semmiből egy turisztikai zászlóshajó, hogy lett fürdőkultúrája egy olyan településnek, amelynek nem voltak ilyen hagyományai. Az 1960-ban „feltalált" termálkútra négy évvel később épített tisztasági fürdőből mára 13 medencével rendelkező élmény- és gyógyfürdő, valamint wellness- és gyógyászati központ vált.

... és ma. Fotó: Frank Yvette
A leglátványosabb fejlődésen 2002 és 2004 között esett át a komplexum, ez utóbbi évben vette fel az Erzsébet nevet, és minősítették át regionális gyógyfürdővé. De a fejlesztések – amelyek főleg pályázatok segítségével és hitelből valósultak meg – nem fejeződtek be 2004-ben: újabb medencéket építettek, majd megnyílt a második bejárat a Millenniumi sétány végén, amihez fogadóépületet is felhúztak, s elkészült az úgynevezett gyógyászati ház. A fürdő 2006-ban megkapta a négycsillagos minősítést, a települést pedig 2007 végére már mint családbarát fürdővárost emlegették.

További bővítések várhatók

Fedett gyerekfürdő és csúszda, szaunapark, a gyógyászatban rehabilitációs központ, egynapos sebészet megvalósítása a cél – vázolta [namelink name="Nógrádi Zoltán"] polgármester. Eddig 1 milliárdot költöttek a fürdőre, a látogatók száma 300 ezer volt tavaly (2001-ben még csak 35 ezernél tartottak, ezt megnyolcszorozták), a bevétel huszonháromszorosra duzzadt, 2007 végén 236 millió forint volt – tájékoztatott Balog László, a polgármesteri kabinet vezetője.

Címkék#Mórahalom

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!