Szeged és környéke

2008.04.23. 22:06

E-universitas program: webináriumok az egyetemen

Szeged - Szemináriumok helyett hamarosan webináriumokra járhatnak a Szegedi Tudományegyetem hallgatói: az e-universitas program célja az interneten keresztüli távtanulás megvalósítása.

R. Tóth Gábor

– A Szegedi Tudományegyetem az elsők között közvetítette élőben tanévnyitóját az interneten 2005-ben, ebben az évben kezdődött az e-universitas program – emlékezett vissza a projekt indulására Majó Zoltán, az SZTE Gazdaságtudományi Kar Üzleti Tudományok Intézetének adjunktusa, a tanulmányi és információs központ (TIK) fejlesztési igazgatója. Már az akkori rektori programban megfogalmazódott: az információs társadalom kihívásainak megfelelve váltani kell a frontjellegű oktatási szemléletben, hogy az SZTE-n is lehetővé váljék az e-learning, vagyis az interneten keresztüli távtanulás.

A hagyományos offline technikákkal ugyanis képtelenség megoldani a felsőoktatásba évről évre nagy számban beáramló fiatalok képzését, az online technika viszont lehetővé teszi a hallgatók számára a szövegekkel való alkotó találkozást, egyúttal kimozdítva őket a passzív befogadó szerepéből, s az interneten hozzáférhető tudás aktív felhasználását, a kurzus szellemének megfelelő önálló produkciót kényszeríti ki.

Ez a jövő: a hallgatók az interneten található videók, segédanyagok segítségével készülnek majd fel a vizsgájukra. Illusztráció: Frank Yvette

Ez a jövő: a hallgatók az interneten található videók, segédanyagok segítségével készülnek majd fel a vizsgájukra. Illusztráció: Frank Yvette
– Az e-universitas megvalósítása a SZTE-n azt jelenti, hogy az oktatást számos szempontból forradalmasítjuk: hazánkban először Szegeden cseréltük elektronikusra a papíralapú indexet, fejlesztjük a távoktatásban használt keretrendszert – mondja Majó Zoltán, kiemelve: számos amerikai egyetemen már nem szemináriumokat, hanem „webináriumokat" tartanak: a hallgatók nem ülnek be az órákra, hanem az interneten található videók, segédanyagok segítségével készülnek fel vizsgájukra. Szegeden is akad már erre példa: az érdeklődők így teljesíthetik például a karriermenedzsment kurzust. Ez a jövő: Majó Zoltán szerint 3-5 éven belül történhet „robbanás" ezen a téren.

Egy-egy kurzus digitalizálása 6-800 ezer forintba kerül, a teljes e-universitas program 100 millió forintos nagyságrendű beruházás – erre pályázati forrásokat akarnak igénybe venni.

A cél, hogy mind a 12 karon legalább 10-15 általánosan művelő tárgy legyen ilyen formában tanulható. Az e-universitas program megvalósításához biztosítani kell a szélessávú hozzáférést, és szükség van számítógépekre, amelyek révén a hallgatók kapcsolatba léphetnek egymással és az egyetem szerveivel, oktatóival. A hálózaton keresztül a hallgatók kérdezhetnek az oktatótól, válaszolhatnak azok kérdéseire.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!