Szeged és környéke

2008.06.27. 20:46

Diákmunka – irodáktól a kukoricaföldekig

Szeged - Nyaralásra, fesztiválra, tandíjra. Változó, hogy melyik diák mire gyűjt. Abban viszont egyetértés van, hogy a diákmunka a legegyszerűbb formája nyáron a pénzkeresésnek. Az iskolaszövetkezetek segítenek a legjobb meló megtalálásában.

Kovács Kriszta

A szorgalmas diák sosem unatkozik. Évközben tanul, vizsgázik, a nyári szünetben pedig serényen dolgozik. Szegeden több iskolaszövetkezet is segít eligazodni a munka, azaz a félig-meddig felnőtt lét útvesztőiben.
– Pénztáros vagy felszolgáló lennék a legszívesebben, de minden munka érdekel – mondja Szűcs Andrea, aki nemrég fejezte be a 11. osztályt. Még június elején regisztráltatta magát egy szegedi iskolaszövetkezetnél abban a reményben, hogy minél hamarabb elkezdhet majd dolgozni.

Jogosítványra gyűjt. – Mindennap bejövök, hátha elmehetek telefonkönyvet kihordani vagy szórólapozni. Mezőgazdasági munkát sajnos nem vállalhatok, mert allergiás vagyok. Ezért nem megyek most címerezni – meséli Andrea. Ha szerencséje van, nem kell sokat várnia a középiskolás lánynak, hiszen a cégek ma már beépítik hr-stratégiájukba a nyári „diákinváziót", és erre építve adják ki az alkalmazottak szabadságát. Talán éppen ezért bánnak egyre jobban a diákokkal a munkaadók. – Érdekükben áll, hogy megtartsák az ideiglenes munkatársakat, hiszen így kialakulhat egy hosszabb távú együttműködés, és nem kell hétről hétre új embert betanítaniuk. A diákok véleménye is javult a munkaadókról – tájékoztatott Kaluzsa Attila. A Fürge Diák iskolaszövetkezet képviselet-vezetője szerint a diákok lelkesebbek, mint tavaly. – A minimál órabér bruttó 397 forint. Ennél csak többet kereshetnek – tette hozzá Kaluzsa Attila.

Melinda és Zsuzsa szórólapokat osztogatna Fotó: Frank Yvette

Melinda és Zsuzsa szórólapokat osztogatna Fotó: Frank Yvette
A diákmunka szezonja júliusban tetőzik. A legtöbben ugyanis nyaralásra vagy valamilyen fesztiválra – augusztusra – gyűjtenek. – A hétvégi bulizásra költenénk a megkeresett pénzt – mondja Kőműves Melinda, aki unokatestvérével, Kiss Zsuzsannával érkezett az irodába, és a szülők is elkísérték. Melindának mindegy, milyen munkát kap, de a szórólap-osztogatás tetszene neki a legjobban. Ezzel egyetért Zsuzsa is.
A papírok kitöltése után már nincs is más dolguk, mint várni: ha szerencséjük van, talán már a héten aláírhatják életük első munkaszerződését.

„A törvény nevében."

A Munka törvénykönyve szerint bárki létesíthet munkaviszonyt munkavállalóként, ha betöltötte a 16. életévét. Törvényes képviselő hozzájárulásával azonban már a 15. életévét betöltött diák is dolgozhat. Őket nevezi a törvény – 18 éves korukig – fiatal munkavállalóknak, akik maximum napi 8, heti 40 órát dolgozhatnak. A fiatal munkavállalók nem alkalmazhatók éjszaka, ügyeletre, készenlétre, veszélyes vagy rendkívüli munka végzésére.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!