Szeged és környéke

2009.02.13. 22:15

Kigyulladt az autó, bebicskázott a kamion

Szeged - Hózuhatagot kapott péntek hajnalra Szeged és Csongrád megye. Ezen a télen ez az első igazi hó – ha nem számítjuk a kevés karácsonyit. A közlekedés lelassult, araszolva ment munkába, iskolába a város. Négy nagyobb baleset, s több koccanás történt. A hó nem marad meg az enyhe időben, és jelentős folytatása sem lesz.

Dombai Tünde

Szegedre délről érkezett hófelhőkből zúdult zápor csütörtök éjszaka 10 órától. Az erős havazás péntek délelőttig tartott, később csak szállingóztak a pelyhek: 6-8 centi esett, a szél azonban helyenként vastagabb paplant terített le. Nagy hó, 10-15 centi a Miskolc–Békéscsaba vonaltól keletre esett.

A reggeli csúcsforgalomban óvatosan araszoltak a kocsisorok, a főutakon és városszerte nagy torlódások alakultak ki. A csúszós úton, a régi 5-ösön, Röszke közelében két autó ütközött frontálisan; az egyik kiégett, de senki nem sérült meg – tájékoztatott Szenti Szabolcs, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője. A 47-es kardoskúti elágazásánál egy kamion alól szaladt ki az út, a teherjármű bebicskázott, és egy fának csapódott. Itt sem sérült meg senki, de a műszaki mentés idején útlezárás lassította a haladást. Két másik frontális ütközés is történt: Szikáncs és Földeák között két autó csúszott egymásba, sérülés itt sem történt. Késő délután a 43-as úton, nem sokkal Kiszombor előtt két személyautó ütközött össze, ebben a balesetben sem sérült meg senki.

Hirtelen havazás, araszoló autók. Fotók: Tésik Attila


Éjféltől takarítja a megye 536 kilométernyi állami közútját a Magyar Közút Kht. az előírt sorrendben. Éjjel 8, hajnaltól 6 nagy kotrógéppel dolgoztak. Jelentősebb hómennyiséget a megyében Szegeden és 10 kilométeres körzetében találtak – mondta Ábrahám Attila, a szegedi üzemmérnökség ügyeletese. A szegedi önkormányzati utakat 11 nagy és 9 kicsi géppel takarította csütörtök este fél 11-től a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft. – tájékoztatott Bakacsi Zoltán, a társaság szállítási és logisztikai vezetője. Hajnali 6-kor 116 hómunkás kezdte lapátolni, söpörni a járdákat, tereket. 157 köbméter sós homokot szórtak ki a közutakra, 15 köbméter zeolit jutott a buszmegállókba, járdákra, kerékpárutakra, és 2 köbméter bazaltkövet szórtak a díszburkolatokra. Délre a legtöbb út már csak sónedves volt, vagy fel is száradt. A hóügyelet mindkét útkezelőnél folyamatos, noha jelentős csapadék-utánpótlásra nem kell számítani a megyében.

Eltűnik a hó

Az enyhe időben a leesett hó is elolvad. A hétvégén kisebb hózáporok várhatók. A hőmérséklet fagypont fölött marad, de hidegebbnek érezzük majd az erős szél miatt – hallottuk az Országos Meteorológiai Szolgálat szegedi ügyeletesétől. A borult időt hétfőn és kedden váltja derűs égbolt és ennek megfelelően hidegebb téli idő, mínusz 6-7 fokkal. A jövő hét második felében ismét felhős idő várható, kisebb hózáporokkal.

Ezek is érdekelhetik