Szeged és környéke

2009.05.11. 22:41

Botka arról, miért veszített Szili Katalin

Szeged - A frissen megválasztott, fideszes pécsi polgármester, Páva Zsolt intenzívebbé tenné Pécs és Szeged kapcsolatát az Európa kulturális fővárosa programban. Botka László, Szeged szocialista polgármestere minden segítséget megad Pécsnek, hogy teljesíteni tudja kulturális vállalásait.

Szabó C. Szilárd

Pécs 2006 novemberében nyerte el Isztambullal és Essennel az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2010 címet. 2006 áprilisában [namelink name="Toller László"] pécsi és [namelink name="Botka László"] szegedi polgármester együttműködési megállapodást írt alá arról, hogy Szeged Pécs kiemelt partnervárosa lesz az EKF-programban. Az MSZP erős emberei által tető alá hozott megállapodást ha nem is törte derékba, nagyban befolyásolta Toller későbbi autóbalesete.

2006 októberében a szocialista Tasnádi Péter minimális különbséggel, 287 szavazattal verte meg a polgármester-választáson a fideszes Páva Zsoltot. Botka László 2007 márciusában Tasnádival is aláírta az együttműködési megállapodást az EKF-programsorozatról. Megegyeztek abban, hogy Pécs a kulturális eseményekhez szükséges összeget Szeged rendelkezésére bocsátja, amely elsősorban nyári programokkal – hangsúlyos szerepet kap a szabadtéri – csatlakozik az EKF rendezvényeihez. Tavalyelőtt négy, tavaly pedig hét szegedi program valósult meg pécsi támogatással. Idén januárban súlyos betegségben elhunyt Tasnádi Péter, ami miatt időközi polgármester-választást kellett kiírni. Ezt fölényesen megnyerte vasárnap a fideszes [namelink name="Páva Zsolt"].

Változik-e Pécs és Szeged kulturális kapcsolata azzal, hogy fideszes polgármestere van a baranyai megyeszékhelynek? – kérdeztük Botka Lászlótól.

– Az elmúlt években számos kulturális rendezvény – kiállítás, drámaíróverseny, táncshow és Mezzo operafesztivál – valósult meg a két város együttműködésében az EKF-programban. Bízom abban, hogy ez továbbfolytatódik. Mi minden segítséget megadunk Pécsnek, hogy teljesíteni tudja kulturális vállalásait, és készülünk egy nagyszabású produkcióra. 2010-ben ugyanis a pécsi, győri és szegedi balett együtt lép majd fel a Dóm téren – mondta Botka László.

Páva Zsolt szubjektív vallomással kezdte tegnap telefonos nyilatkozatát. Elmondta lapunknak, hogy bár soha nem élt a Tisza partján, kedves, rokonszenves városként él emlékeiben Szeged, ahol többször is járt. – Örülök, hogy létrejött az EKF-megállapodás a két város között, bár abban még nem látok tisztán, hogy ez mennyire volt hatékony. Élek a gyanúperrel, hogy nem hajtották végre teljes körűen a szerződést. Legalábbis pécsi polgárként, közemberként nekem úgy tűnt, hogy ez nem volt százszázalékos – mondta Páva Zsolt. – Éppen ezért szeretném intenzívebbé tenni a kapcsolatot, s ha Botka László szükségesnek tartja, megújíthatjuk a szerződést.

Botka arról, miért veszített Szili Katalin

– A pécsi polgármester-választáson az aktuális pártszimpátia érvényesült. Ez nem mindig van így, hiszen például 2002-ben, amikor az MSZP szárnyalt, Kósa Lajost Debrecen, 2006-ban pedig – amikor a Fidesz elsöprő győzelmet aratott az országban az önkormányzati választásokon – engem Szeged polgármesterének választottak. A gyakorló polgármesterek nagyobb eséllyel indulnak a voksoláson. Szili Katalin nem gyakorló polgármester – adott magyarázatot Botka László arra, miért nyert fölényesen a Fidesz vasárnap Pécsett. Szeged első embere táviratban már gratulált kollégájának, Páva Zsoltnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!