Szeged és környéke

2009.06.21. 21:33

Érvágás az egynapos sebészeti ellátásban

Kistelek - A kisteleki egynapos sebészet tavalyi teljesítményének csak 70 százalékát fizeti ki idén az OEP. Már az év elején elérték az elvégezhető beavatkozások kétharmadát, az orvosok így hetente egyszer műthetnek csupán.

R. Tóth Gábor

A magánhitelből épült nappali kórháznak a 25 százalékkal megnövekedett törlesztőrészletek is komoly érvágást jelentenek.

Mint azt korábban tudattuk olvasóinkkal, 2007-ben a megyében a makói és a vásárhelyi kórház mellett a Kisteleki Egészségügyi Kht. nyert pályázatot egynapos sebészet finanszírozására. 2007 júliusában írták alá a finanszírozási szerződést a megyei egészségpénztárral, novemberben pedig megkezdődtek a műtétek a 185 millió forintból épült, 420 négyzetméteres létesítményben.

Most nagy a gond. – Pályázatunkban 1000 OEP-finanszírozott műtét szerepel, de az egészségpénztár 25 százalékos növekedést ígért a műtéti számokban, valamint azt, hogy a múlt évben fel nem használt finanszírozási keretet szétosztja a jól működő intézmények között. Ez nem történt meg – mondja Vígh József, a rendelőintézet vezetője.

Nehezen kap lábra az egynapos sebészeti ellátás – pedig negyedannyiba kerül, mint a hagyományos. Fotó: Segesvári Csaba

Nehezen kap lábra az egynapos sebészeti ellátás – pedig negyedannyiba kerül, mint a hagyományos. Fotó: Segesvári Csaba
A nappali kórház nagyrészt magánhitelből épült – a forint gyengülése miatt svájci frank alapú hiteleik 25 százalékkal növekedtek. Tavaly 806 betegük volt, ezért 343 hbcs-t (homogén betegségcsoportokba történő besorolás, ez a bázisteljesítmény adja az intézeti alapdíj alapját) kaptak – ez 50 millió forintos éves bevételt jelent.

A fül-orr-gége gyógyászati, kardiológiai, kézsebészeti, nőgyógyászati, ortopédiai, sebészeti, szemészeti, traumatológiai, urológiai műtéteket végző intézmény tavalyi teljesítményének csak 70 százalékát fizetik ki. – Arra sem elég, hogy a vízcsapot kinyissuk – fogalmaz Vígh József, aki szerint érdeklődés lenne az egynapos beavatkozások után, de kapacitásgondjaik vannak: a beígért teljesítmény-volumenkorlát emelése elmaradt, így már az év elején az éves keret kétharmadát kihasználták. Nincs várólista, de a külsős orvosok emiatt hetente egyszer vagy havonta 2–3-szor műthetnek csupán. Egyes traumatológiai beavatkozásokra 60, szürkehályog-műtétre 40, aranyér-operációra 36 napot kell várni az intézmény honlapja szerint.

Így a beavatkozásokat most más intézményekben, hagyományos kórházi ellátásban végzik, ahol átlagosan 5–7 napot tölt kórházban a beteg. Az egynapos sebészeten akár 6 óra múlva hazamehet a páciens (kontrollra később vissza kell jönnie). Utóbbi ellátási forma becslések szerint negyedannyiba kerül.

Lemaradva


Mint nemrégiben megírtuk: a makói kórház egy esztendeje átadott,
5 millióból kialakított egynapos sebészeti részlegén 2500 beavatkozást lehetne elvégezni, de az egészségbiztosító csak 1100-ra kötött az intézménnyel szerződést - és ebből is csak 663-at tudtak elvégezni a finanszírozás visszásságai miatt. A szemészeti műtétekre már 7–8 hónapot kell várni. Míg 2004-ben Angliában a sebészeti műtétek 53, Dániában 52 százalékát végezték egynapos ellátásban, e statisztikában a magyar adat csupán 2,1 százalék volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!