Szeged és környéke

2009.08.20. 21:52

Aranyló kacsacombok, pirosló szűzpecsenyék a Ligetben

Szeged - A tárcsákon aranyló csirkecombok és ropogós kolbász sistergett, a színpadon a csinos „pipihusik" lépdeltek a VII. Szegedi Nemzetközi Grillfesztivál második napján. A vasárnapig tartó mulatságon fellép Emilió és Demjén Ferenc is.

Bobkó Anna

Sertés-, marha- és pulykahús sercegett a tárcsákon, egy nézelődő szavaival élve „pipihusik" vonultak a színpadon szerdán, a VII. Nemzetközi Grillfesztivál nyitónapján. Előbbiekre a ligetbe kitelepült éttermek szakácsai felügyeltek, utóbbiakat, a fesztivál szépeit Kiss Balázs műsorvezető mutatta be egyenként a publikumnak. A fesztivál legszexisebb „grillhúsait" egészen a rendezvény zárónapjáig, azaz vasárnapig mustrálhatják végig a látogatók. A hat szépség minden nap feladatokat old meg. Csütörtökön például a szakácsoktól kellett recepteket begyűjteniük, pénteken pedig főzőtudásukat csillogtatják meg a fesztiválozók előtt.

Hetvenöt szakács tizenkét sátorban rendezkedett be a liget fősétányán. Fenséges grillételeiket látva még az is jóllakott, aki csak a szemét legeltette. Ha enni is akart, minimum egy ezrestől kellett megválnia. A zsiványpecsenyéért például 450 forintot, a szárnyas rablóhúsért 400 forintot kérnek a vendéglátósok. Mi azonban nem értük be látvánnyal, első nap a szakmai zsűrihez csatlakozva teszteltük a kínálatot. A Szigeti Grill roskadásig terített asztallal várta a bírákat: Kunz Péter, nyugalmazott szálloda igazgatót, Bálint Ferenc olimpiai mesterszakácsot, Bánfi László étterem igazgatót, Csáki László gasztronómust és lapunk vezető szerkesztőjét, V. Fekete Sándort. Egy kupica pálinka legördítése után fatányérunkra emeltünk egy-egy falatot az ínycsiklandó étkekből. Mindenkinek ajánljuk a csapat egyik specialitását, a grillezett csülköt. Az illatozó húsdarabon könnyedén végigfutott a kés, s az ízlelőbimbókat csiklandozó falat szinte elporladt a szánkban. Tőlünk tíz pontot kapott teljesítményére a csapat, de hogyan értékel a zsűri – kérdeztük Csáki Lászlótól.

Grillfesztivál Szegeden - KÉPGALÉRIA


A gasztronómiai szakértő elmondta: az összhatást is megfigyelik. A terítés és a felszolgálás mind mind plusz pontot jelenthet. Fontos az ételek kinézete, az ízek harmóniája. A pirosló szűzpecsenye, a csavarodó házi kolbász, az aranyló kacsacomb és a grillezett zöldségek meghozták a kívánt hatást: a zsűri a Szigeti Grillnek ítélte idén a legjobbnak járó serleget. – Nagy hangsúlyt fektettünk a tálalásra és kiszolgálásra. A szakácsaink is nagyon jól teljesítettek – mondta örömmámorban úszva Bíró Judit üzletvezető. Ünneplésre azonban másnap már nem maradt idő. Csak jöttek és jöttek a vendégek...

A Királyi ízek sátrában sem jöttek zavarba az éhes, hömpölygő tömegtől. Szalai Gyula szakács elárulta: többek között 100 kilogramm pulykakockával, 200 darab kolbásszal, több ezer tányérral és műanyag pohárral „felvértezve" kezdték meg az idei grillfesztivált. A vigadalom vasárnapig folytatódik. Péntek este Emilió, vasárnap Demjén Ferenc énekel a fesztiválozóknak.

Nagy Bandó András dedikál

A gasztronómiai kalandozások közben Nagy Bandó András könyveivel is ismerkedhetnek a grillfesztivál vendégei. Például az Ami a bögyünkben van című, az író saját rajzaival illusztrált, madarakról szóló verseskötetével vagy a Sosemvolt Toscana című regényével. A humorista két dedikálás között elmesélte: Deszken született, itt nőtt fel, így nagyon sok szál fűzi Szegedhez. Ottjártunkkor is egymást váltották nála a régi ismerősök. Nagy Bandó Andrással vasárnapig minden nap találkozhatnak az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!