Szeged és környéke

2010.02.18. 21:26

Reménytelen küzdelem: 10 új, hatalmas graffiti a partfalon

Szeged - A szürke szegedi beton partfalon újra megjelentek a graffitik. Még egy év sem telt el azóta, hogy az IKV Zrt. tavaly májusban többhetes kemény munkával mintegy 10 millió forintból letakarította a falfirkákat.

Fekete Klára

Tíz hatalmas graffitit lehet összeszámolni a szegedi partfalon, és mellettük még számos kisebb falfirka is található. Úgy tűnik, a szürke téli estéket nem töltötték haszontalanul az ismeretlen „művészek", a város főutcája, a Tisza-part most szinte ugyanolyan, mint a tavalyi nagymosás előtt volt.

2009 májusában beöltözve, maszkban, hetekig tartó kemény munkával takarította le az IKV Zrt. 19 közmunkása a beton partfalat, hogy a turistaszezon kezdetére eltüntesse a Huszár Mátyás rakpart falfirkáit. A mellvédet elcsúfító alkotásokat csak nehezen tudták eltávolítani: az egyetemi fejlesztésű, a Medikémia Zrt. által gyártott vegyületet kézzel kellett felvinni a felületre, hogy leázzon a festékanyag.

Egy a partfalat borító tíz rondaságból. Fotók: Frank Yvette

Egy a partfalat borító tíz rondaságból.
Fotó: Frank Yvette

Németh István, az IKV Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, idén újrakezdik a takarítást. A cég „gyors reagálású hadteste" megvárja a jó időt, mert a szegedi fejlesztésű tisztítószert hidegben nem lehet alkalmazni.

Megint közmunkásokkal látnak neki a munkának: nemcsak a partfalat, az önkormányzati intézményeket, műemlékeket is letakarítják, akárcsak tavaly. A sziszifuszinak is nevezhető munkálatok költségei elérhetik az 50 millió forintot.

Már 10 új, hatalmas falfirka jelent meg.

Már 10 új, hatalmas falfirka jelent meg.
Fotó: Frank Yvette

„Szóróanyag" a Kárászon

A Kárász utcai díszburkolatra ezen a télen is zúzottkövet szórtak ki: ez egy finom, a tégla fugázóanyagával azonos minőségű szemcsés anyag, amelynek egy részét az emberek beletapossák a díszburkolatba – mondta el Szabó Ferenc, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója – Mivel a korzót naponta seprik, a „szóróanyag" nagyobbik megmaradt hányadát már össze is szedték, végleg pedig márciusban tűnik el. Jövő januártól valószínűleg már a tisztább, de költségesebb megoldást kell alkalmazniuk az utakon is az uniós rendelkezések miatt. Homok helyett zúzottkövet szórnak ki, amelyet tavasszal összeszednek, átrostálnak, hogy azt újra fel lehessen használni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!