Szeged és környéke

2010.04.13. 21:48

Új szívbillentyűt kapott Pataki Ferenc színművész

Szeged - Szívműtéten esett át nemrégiben Pataki Ferenc: kicserélték egyik aortabillentyűjét. A szegedi teátrum népszerű színművésze már jól van, otthonában lábadozik, és azt reméli, május végén akár színpadra is léphet.

Hollósi Zsolt

– Aortabillentyű-elégtelenséggel születtem, ami már korán kiderült, így gyermekkorom óta rendszeresen jártam kontrollra. Alapállásban is jobban dolgozott a szívem, mint egy átlagembernek; olyan ez kicsit, mint a sportszív. Semmi bajom nem volt, kifejezetten pörgős életet éltem, de a vizsgálati eredményeimet látva az orvosok jelezték: műtétre lenne szükségem – meséli Pataki Ferenc. A Szegedi Nemzeti Színház népszerű színművésze szerette volna az operációt az évad végére időzíteni, hiszen az Aranycsapatban, a Háztűznézőben és a Csongor és Tündében is fontos szerepet játszott. Az orvosok azonban azt javasolták: jobb megcsinálni a műtétet minél hamarabb; addig, amíg teljesen jól van.

– Azzal biztattak, hogy a billentyűcsere ma már szinte olyan rutinbeavatkozásnak számít, mint egy vakbélműtét, ezért úgy döntöttem, essünk túl rajta. A legkiválóbb szívsebész, Bogáts Gábor professzor úr műtött. Le sem állították a szívemet, elég volt csak lelassítani. Biológiai billentyűt kaptam, ami az orvosaim szerint a legjobb hosszú távú megoldás. Amikor a háromórás operáció után kinyitottam a szemem, az első, amit meghallottam, a saját hangom volt: az intenzív osztályon is a Rádió 88 szólt, amelynek én vagyok a hangja. Elképesztő élmény volt! – mondja az újszegedi otthonában lábadozó színész.

Bicska Maxi alig várta, hogy gazdija, Pataki Ferenc hazatérjen. A szerző felvétele

Bicska Maxi alig várta, hogy gazdija, Pataki Ferenc hazatérjen.
A szerző felvétele

– Gyüdi Sándor és kollégáim is nagyon megértők voltak. A műtétem itthon ütötte ki a biztosítékot: Dorka, a feleségem és a szüleim is rettenetesen aggódtak. Ráadásul március 31-ére tűzték ki az operációt, miközben másnapra, április 1-jére ütemezték a nagylányunk, Eszter mandulaműtétjét is. Így kórházzá alakult az otthonunk, Dorka lett a szigorú főnővér, mi pedig a lábadozó betegek. Egy ilyen műtét után általában két hét deszki rehabilitáció következik, de mivel fiatal és problémamentes beteg vagyok, felmentést kaptam: 8 nap múltán jöhettem haza.

Pataki Ferenc úgy számol, hat hét, amíg beforr a szegycsontja. Kicsit még bágyadt, fizikai munkát egyelőre nem végezhet, de már sétálgatnia kell, hogy megerősödjön. Egy-két hónap pihenésre biztosan szüksége lesz, de szeretne már május végén újra színpadra lépni, és reméli, hogy júniusban már ő is mehet a Háztűznéző csapatával a Pécsi Országos Színházi Találkozóra. Júliusban pedig a Jávor Pálról szóló darabot próbálja az Újszegedi Szabadtéri Színpadon.

Kenderespataki Bicska Maxi

– Azt ígérték az orvosaim, a műtéttel teljesen rendbe jövök, még teherbíróbb leszek, mint korábban. A bajban derül ki igazán, kire számíthat az ember. Elmélyültek a barátságaim, rengetegen aggódtak értem. Hálásan köszönök mindent a szívsebészeti osztály munkatársainak, akik hihetetlen hivatástudattal gyógyítanak, valamint a családomnak és a kollégáimnak – hangsúlyozza Pataki Ferenc, akitől azt is megtudtuk: Kenderespataki Bicska Maxi, a család kétéves labradorja is rosszul viselte imádott gazdija távollétét. Amikor Feri hazament a kórházból, körbeszaglászta, és úgy viselkedett, mintha megértette volna, hogy mi történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!