Szeged és környéke

2010.09.19. 19:10

Zöldesbarna lesz az Eperház - 180 millióból újul meg a Milkó-palota

Szeged - Négy belvárosi palotára nyáron összesen költött annyit a város önkormányzata, mint amennyi a 2000 négyzetméteres alapterületű Milkó-palotára kell. Egy éven belül tetőtől talpig megújul az Eperháznak is nevezett épület teljes utcafrontja.

Dombai Tünde

Nyáron négy önkormányzati tulajdonú belvárosi palotát újíttatott fel a kezelő IKV Zrt. 200 millió forintból. Ezeket lapunk is bemutatta. Nem marad ki az ötödik műemlék ház sem, a Belvárosi híd lábánál álló és a színe miatt Eperháznak titulált Milkó-palota. A 127 éves neoreneszánsz tömb renoválását azonban többféle kutatásnak kellett megelőznie.

– Szakértők vizsgálták, milyen faanyagból készültek az eredeti nyílászárók, milyen kőanyagot és falfestéket használtak a hajdani építők a 2000 négyzetméter alapterületű, háromszintes épületben – magyarázta Balla Béla, az IKV Zrt. beruházási irodavezetője a hosszú előkészületet. A kész tervekkel a kezükben írták a közbeszerzési eljárást, ami nemsokára lezárul. A kivitelezővel novemberben kötnek szerződést, és jövő ilyenkorra be is fejeződhet a 180 millió forint értékű helyreállítás.

A 127 éves neoreneszánsz épületet a tervek szerint jövő ilyenkorra újítják fel. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


Felújítják a Belvárosi híd közelében álló épület teljes tetejét 2000 négyzetméteren, ahol gondoskodni kell az egyedi mázas cserepek legyártásáról is. Bélelik a több mint harminc kéményt, elvégzik a díszbádogozást. A négy utcára néző, összesen 2800 négyzetméteres felületű homlokzatot két részletben hozatják rendbe; először a Híd utca és a Stefánia felől dolgozik a kivitelező. A Deák Ferenc és a Vár utcai külső falak ezután következnek. Felújítják vagy cserélik az ablakokat, rendbe teszik az összes csatornát, kifolyót, kődíszt, díszrácsot. Eltüntetik az előtetőket és a falból lógó vezetékeket, javítják a bejáratokat, kapualjakat, valamint a Stefánia felőli és a Deák Ferenc utcai két főkaput.
Az eredeti terveknek megfelelő kovácsoltvas korlátokat készítenek.
Lakók, üzletek bérlik. A változások sorából biztosan a homlokzat színe lesz a legfeltűnőbb. A negyven éve, az utolsó renováláskor rózsaszín árnyalatúra mázolt palotáról ugyanis a műemlékvédelmi felügyelet kimutatta: eredetileg nem ilyen, hanem zöldes-barnás árnyalatú lehetett a vakolat. A pontos színváltozatot a hatóság szakemberei a későbbiekben jelölik ki. A Roosevelt tér 5. vagy a túloldala alapján a Deák Ferenc utca 24–26. számú bérpalota nagy része a város tulajdona, harminc 5,5 méteres belmagasságú lakás található benne, ezek közül néhányat vettek meg magántulajdonosok. A földszintet üzletek bérlik, és itt „lakik" az IKV házkezelősége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!