Szeged és környéke

2011.03.02. 19:51

Bizalmatlanok az új programmal a marosleleiek

Maroslele - Egy 8 évvel ezelőtti sikertelen szennyvízprogram is oka annak, hogy Maroslelén komoly a bizalmatlanság a most futó beruházás iránt. Ha minden igaz, a közbeszerzési eljárást hamarosan kiírják – a pályázati felhívás már csak a minisztériumi jóváhagyásra vár.

Munkatársunktól

Sok a bizonytalanság a maroslelei szennyvízprogram körül, az emberek bizalmatlanok – jelezte lapunknak egy ottani ingatlantulajdonos, [namelink name="Drimba Tibor"]. A jelenleg munkanélküli férfi egyike azoknak, akik nem kötöttek előtakarékossági szerződést a beruházásra. Most egy összegben kérik tőle a rá eső 171 ezer 800 forintot. Azt mondja, amint lesz rá lehetősége, kifizeti, tudja, hogy nincs más választása, de elpanaszolta: nem véletlenül nem kötött szerződést. Úgy vélte, a beruházás körül sok a kérdőjel, a tájékoztatás eleve rossz volt, mindmáig nincs nyoma a munkálatoknak, és úgy tudja, a faluban sokan döntöttek ugyanúgy, mint ő. Ennek az is oka, hogy a községben egyszer, 8 éve már meghirdettek egy szennyvízprogramot, ám abból semmi sem lett.

Ez utóbbiban Drimba Tibornak igaza van – tájékoztatott bennünket a falu jegyzője, [namelink name="Dóka Tímea"]. Az akkori vezetésnek valóban volt elképzelése arról, miként kellene megoldani a szennyvízcsatornázást és a tisztítást Maroslelén: a hálózat kiépítésével együtt önálló tisztítóművet álmodtak, amely a Marosba juttatta volna az ártalmatlanított szennyvizet. Az önkormányzat felhívására meg is kezdődött az előtakarékosság, csakhogy a tervekhez a falu nem kapta meg a szakhatóságok engedélyét. Ezért a pénzt az előtakarékosság lejárta után mindenki visszakapta. Tény, hogy ennek a kudarcnak az emléke nem tett jót a mostani programnak: a 946 ingatlan közül 227 tulajdonosa nem kötött szerződést, és – összevetve a Makó térségi településekkel – ez a 23 százalékos arány tényleg magas.

Drimba Tibor a számlákka és levelekkel. Fotó: Szabó Imre

Drimba Tibor a számlákka és levelekkel.
Fotó: Szabó Imre

De mi lesz a szennyvízcsatorna-beruházással? [namelink name="Martonosi György"] polgármester lapunknak azt mondta, az itteni munkálatokra kiírt közbeszerzési eljárást érvénytelenítették, mert csak egy pályázó küldött érvényes ajánlatot. Azóta elkészült az új felhívás, amely a közlekedési és vízügyi szaktárca mellett működő fejlesztési intézet jóváhagyására vár másfél hónapja. Időközben változott a szabályozás is, már egy megfelelő pályázat beérkezése esetén is győztest tudnak hirdetni. Egyébként aki bízott a sikerben, és megkötötte az előtakarékossági szerződést, az február utolsó napjával a futamidő végére ért, és állami támogatással kiegészítve használhatja majd fel a befizetett pénzt az önrész kifizetésére.

34,9 millió a hátralék

A szerződéssel nem rendelkező tulajdonosok összesen 28,5 milliós hátralékot halmoztak fel, de a takarékoskodást vállalók közül is voltak, akik elmaradtak a befizetésekkel – ők együttesen 6,4 millióval tartoznak. Összesen 263 ingatlan után tartanak nyilván adósságot a szennyvízberuházás indulása kapcsán.

Címkék#Maroslele

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!