Szeged és környéke

2011.12.05. 16:17

Böjte atya becsekkolt a Csillagba

Szeged - Böjte Csaba ferences rendi szerzetes látogatott a Csillagbörtönbe, ahol 80 elítélt előtt tartott előadást. A fogvatartottak 130 kiló tartós élelmiszert gyűjtöttek össze a Dévai Szent Ferenc alapítványnak. <br> <br>

Munkatársunktól

A szegedi Csillagbörtön vendége volt [namelink name="Böjte Csaba"] ferences rendi szerzetes. A Dévai Szent Ferenc Alapítvány létrehozójának mindenki máshoz hasonlóan be kellett „csekkolni" a Csillagba, majd [namelink name="Kiszely Pál"] börtönparancsnokkal váltott néhány szót, miközben magára öltötte szerzetes ruháját.

A kultúrkörben 80 elítélt várta, akik hónapokkal ezelőtt kezdtek el tartós élelmiszert gyűjteni annak a nehéz sorsú 2 ezer 300 gyereknek, akiket az alapítvány támogat. Az atya elmondta: különös érzés volt bejönni a Csillagba, de a körülmények nem szokatlanok számára. Pártfogoltjai szüleinek egy része Romániában tölti szabadságvesztését: karácsony előtt egy Déva melletti női elítélteket fogvatartó intézetbe mennek, ahol énekelnek nekik. Az elítéltekkel való diskurzus előtt a szerzetes Kiszely Páltól egy kis csomagot vett át, amely azt a 130 kiló élelmiszert jelképezte, amit összegyűjtöttek az alapítványnak.

Fotó: Schmidt Andrea

Fotók: Schmidt Andrea
Böjte atya ezután a mindennapjairól mesélt: sok párhuzamot vont a nehéz sorsú gyerekek és családok, valamint a fogvatartottak között. „Mástól mindenkit meg tudok menteni, de saját magától nem" – vezetett fel egy történetet, ami egy János nevű férfiról szólt, aki feleségül vett egy lányt, 6 gyerekük lett, de a férfit alkoholproblémái miatt elbocsátották állásából. Tönkre ment az élete, gyerekeiről az alapítvány gondoskodott. Súlyos állapotban került kórházba, ahol meglátogatta az atya: állást kínált neki és megígérte, hogy kibékíti feleségével. Nem sokkal később egy kanálisba fulladva találtak a férfire. Böjte Csaba végül imát mondott az elítéltekkel és megáldotta a „tékozló fiúkat".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!