Szeged és környéke

2011.12.18. 19:15

Zuhanó lakásárak, többmilliós engedmények

Szeged - Az ingatlanbazar.hu hirdetései között nem ritka az 500 ezer, de akár a 2 millió forinttal olcsóbban kínált lakás is. Egy szegedi ingatlanforgalmazó szerint a panelok ára a mélybe zuhant.

Segesvári Csaba

Az ingatlanbazar.hu – online ingatlanportál – adatai szerint Szegeden 2485 lakás vár gazdára. A végtörlesztés hajrájában megjelentek a „sürgősen eladó", „a piaci ár alatti", vagy éppen a „csak decemberben!" megjegyzésekkel ellátott, gyakran 300–500 ezer, ritkább esetben 2 millió forinttal olcsóbban kínált lakások. Találtunk – többek között – egy 5 szobás, 96 négyzetméteres Hullám utcai lakást, amelyet pár napja a korábbinál 2,9 millió forinttal olcsóbban, immár 145 ezer forintos négyzetméteráron kínálnak. 6 millió forint alatt nemcsak garzont, hanem 55 négyzetméteres panelt is lehet találni.

– Az ingatlanpiac pörög – szögezte le beszélgetésünk elején [namelink name="Kis-Jakab Réka"], a szegedi Ingatlan Cafe ügyvezetője, amikor a szegedi lakáspiacról kérdeztük. – Manapság másképp motiváltak az eladók. Korábban többnyire élethelyzetük változása miatt cseréltek otthont, ma jellemzően azért, mert nem bírják fizetni hiteleiket.

Szigorodó végtörlesztés

A portfolio.hu információja szerint „a végtörlesztési igényt a bank visszautasíthatja, ha az ügyfél 2012. január 30-áig nem tudja bemutatni, hogy a végtörlesztéshez elengedő összegű, más hitelintézet által kiállított kötelező érvényű hitelígérvénnyel vagy megfelelő pénzfedezettel rendelkezik". Így a korábbi, törvény által előírt december 30-ától számított 60 naphoz képest egy hónappal hamarabb véget érhet a kedvezményes végtörlesztési időszak.

Míg a panelek négyzetméterára az elmúlt éveket jellemző 150–160 ezer forintról 110–130 ezer forintra esett, addig a társasházi lakások még mindig 150–250 ezer forint/négyzetméter közötti áron kelnek el. Teljesen új otthonokat szerkezetkészen 200–250 ezer forintért találhatunk.

– A korábban 8 millióért kínált 55 négyzetméteres panelok ma már 6–6,4 millióért kelnek el. A válság okozta kínálatnövekedésre lassan reagáltak az eladók, sokan most értették meg, ha el akarják adni ingatlanjukat, csökkenteni kell az árat. A végtörlesztés további áresést hozott, az ügyfelek ugyanis próbálnak megszabadulni devizaalapú hiteleiktől, ami a befektetők érdeklődését is felkeltette – fogalmazott Kis-Jakab Réka. Az ingatlanos szakember szerint nem kell temetni a paneleket, a válság miatt továbbra is jelentős a házgyári lakások iránti kereslet. Akik végtörlesztés miatt adják el otthonukat, keresik a kisebb, olcsóbb lakásokat. A befektetőket elsősorban a 10–15 millió forint közötti, jó állapotú, könnyen kiadható lakások vonzzák.

– A végtörlesztés miatt január–februárban újabb vételi hullám indulhat be – mondta Kis-Jakab Réka, hozzátéve: azt tanácsolja, azok is éljenek a végtörlesztés bejelentésével, akik lakásukra még nem találtak vevőt, hiszen február végéig elkelhet otthonuk. A bejelentés pedig csak egy lehetőség, nem jár semmilyen kötelezettséggel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!