Szeged és környéke

2012.01.31. 21:27

Soványabb lesz a februári boríték

Csongrád megye - Ezekben a napokban kapjuk meg első olyan fizetésünket, amelyet már a 2012-es adójogszabályok szerint számoltak ki. Kiderül, megmaradt-e a tavalyi nettó – ez azon múlik, vállalta-e a munkáltató a bérkompenzációt.

Fekete Klára

Bérkompenzáció nélkül minden átlag alatti fizetés csökken. Azért marad kevesebb a borítékban, mert január 1-jétől megszűnt az adójóváírás. Növeli a terheket a munkavállalók egészségügyi hozzájárulásának 1 százalékos emelése is.

Emel vagy csökkent?

Csongrád megyei munkáltatókat kérdeztünk: hogyan oldották meg a kötelező bérkompenzációt? Kiderült: akik rendelkeztek tartalékokkal, meglépték, és el is mondták lapunknak. Akik nem, névtelenséget kértek. A Tornado International Jármű- és Gépgyártó Kft. ügyvezető igazgatója, [namelink name="Kőkuti Attila"] elmondta: 32 embert foglalkoztat, 80 százalékuknál bért kellett emelni a tavalyi nettó megadásához.

A Hungerit Zrt.-nél – közölte [namelink name="Magyar József"] vezérigazgató – 1550 alkalmazottból 1370-nek kellett fizetésemelést adnia, hogy ne vigyenek haza kevesebbet. [namelink name="Mura Mészáros József"], a Délzsalu Kft. ügyvezető igazgatója is elvi kérdést csinált abból, hogy főállású 5 munkatársának ne csökkenjen a nettója. A névtelenségbe burkolózó, vendéglátásból élő cégnél viszont a 12 ember állása úgy maradhatott meg, hogy bevállalták: 6 órában dolgoznak. Máskülönben 2 embert utcára kellett volna tenni – mondta az étterem vezetője.

Mindezek hatására a bruttó 216 ezer 805 forint alatt keresők, mintegy 2 millió ember nettó jövedelme – béremelés híján – csökkenne, miközben a magasabb jövedelműek egyértelműen jobban járnak. Hogy ez ne következzen be, a kormány előírta a munkavállalók kompenzálását. Mivel a minimálbér is magasabb lett, a korábbi 78 ezer helyett 93 ezer forint, a dolgozóknak 12–18 százalékos fizetésemelést kell kapniuk – pusztán azért, hogy ugyanannyi nettót vigyenek haza, mint tavaly. 5 százalékos mértékig maguk a cégek hajtják végre a bérkompenzációt, e fölött a kormány állja a költségeket. Az a vállalkozás, amelyik nem tudja emelni a bérkompenzációra szorulók bérét, költségvetési pénzekre pályázhat. Ha pedig egyáltalán nem emel, 2 évig kizárja magát a közbeszerzési pályázatokból és az állami támogatásokból.

Az állami támogatásnak feltételei is vannak: a munkáltatónak nem lehet 60 napnál régebben lejárt köztartozása, és az évben nem csökkentheti a létszámot.

– Az adójogszabályok éppen a legrosszabb jövedelmi pozícióval rendelkezőket érintik a leghátrányosabban – mondta [namelink name="Gerendy Zoltán"], a BDO Magyarország vezető adópartnere. A cég azt számolta ki, mennyivel kisebb fizetést visznek haza az emberek bérkompenzáció nélkül. – Ha nincs gyermek a családban, a visszaesés meghaladhatja a 10 százalékot is.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara becslése szerint a minimálbér mintegy bruttó 15 ezer forintos megemelését sok vállalkozás képtelen megtenni, és lehet, hogy csak a cégek fele él majd a bérkompenzációval. Mivel az állami támogatáshoz, vagyis a visszamenőleg fizetésemeléshez leghamarabb áprilisban lehet hozzájutni, sok ember a februári borítékkal még a csökkentett nettó bérét kapja meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!