Szeged és környéke

2012.04.13. 21:05

Harckocsival mentek áfára

Szeged, Mártély - Csalásra szerveződött cégláncolatot számoltak föl a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának pénzügyi nyomozói. A már letartóztatott irányítók – köztük egy 43 éves mártélyi vállalkozó – a gyanú szerint egyebek mellett selejtes harci járművek adásvételével manipuláltak, amerikai cégkölcsönt színleltek, hogy több 100 millió forintot csaljanak ki az államtól. <br>

Munkatársainktól

Bonyolultnak tűnő, de egyértelműen csalásra szerveződött cégláncolatot számolt föl a napokban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Csongrád megyében: két férfit, köztük egy 43 esztendős mártélyi férfit őrizetbe vettek.

A több helyszínen lezajlott összehangolt akciót hosszas nyomozás előzte meg. Kiderült: az egyik gócpont az a 4 éve alapított cég, amelyet egy amerikai céggel kötött hamis kölcsönszerződésre alapoztak. Ezt követte újabb és újabb társaságok alapítása, majd színlelt ügyletek sorozatával beindult a számlázási láncolat, amelynek végén egy mártélyi székhelyű cég nevében jogosulatlan áfa-visszaigényléssel próbálkoztak.

A számlázási láncban szereplő társaságok többek között leselejtezett, néhány millió forintért megvásárolt honvédségi eszközöket, harci járműveket számláztak tovább többszörös áron, ezáltal a lánc végén az eszközök több mint tízszeres értéken szerepeltek. Az érintett cégek nevében többször érkezett az adóhatósághoz általános forgalmi adó visszaigénylésére alapot adó bevallás: a legutolsó 2012. január 20-án.

A NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának pénzügyi nyomozói a Csongrád megyei adóellenőrök segítségével és közreműködésével több mint 126 millió forint visszaigényelt áfa kiutalását akadályozták meg. Az utólagos ellenőrzéskor az is kiderült, hogy a gyanúsítottak további 180 millió forint befizetendő adót titkoltak el, továbbá mintegy 100 millió forintot sikkasztottak. A pénzügyi nyomozók a váratlan rajtaütéssel az elkövetőktől több mint 180 millió forint értékben foglaltak le ingatlanokat, járműveket és gépeket.

– Várható volt, hogy „megüti a bokáját", csak az volt a kérdés, mikor – fogalmazott egy helybeli, aki azt kérte, ne írjuk le a nevét az őrizetbe vett mártélyi férfival kapcsolatban. – Sok furcsaságot csinált. Azt hallottam, hogy például a szennyvízcsatornázáskor felbontotta az út egy részét, hogy ő majd saját maga vezeti el a szennyvizét. Sok mindennel foglalkozott. Csinált egy hotelt, mintha óvodát vagy családi napközit is indított volna, és talán hajléktalanszállót, egészségközpontot, piacot is tervezett. Több házat is felvásárolt – sorolta a falubeli, mi mindennel foglalkozott vagy akart a jövőben foglalkozni az előzetesben lévő férfi, aki évekkel ezelőtt költözött ki Mártélyra. 2006-ban még polgármesternek is jelöltette magát. Köztudott volt, hogy selejtes harci járműveket is gyűjt. Évekkel ezelőtt az utcára is kiállított lánctalpast, de sem az önkormányzat, sem a mártélyiak nem nézték jó szemmel a Mindszent felé meredő fegyvercsövet, ezért eltüntette.

Az őrizetbe vett két férfi előzetes letartóztatását a Szegedi Városi Bíróság már elrendelte. A mártélyi cégvezető 30 éves feleségével szemben a bíróság lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!