Szeged és környéke

2012.05.29. 22:33

Faluünnep Üllésen a Csík zenekarral és Szőke kapitánnyal

Üllés - Több ezer vendégre számítanak a hétvégi falunapon Üllésen. Az Ismerős Arcok, a Dupla kávé és a Csík zenekar koncertje mellett lesz bográcsozás, borozgatás is. A főzőverseny zsűrijének elnöke Szőke András lesz. A település azt is ünnepli, hogy az elmúlt években szinte valamennyi intézményét felújította.

Kiss Gábor Gergő

3500-an tomboltak két éve az üllési falunapon az Edda zenekar koncertjére, és legalább ennyi látogatót várnak szombaton és vasárnap is: június 2-án az Ismerős Arcok, másnap a Csík zenekar lép fel a vásártéren.

Nagy Attila Gyula polgármester a tavaly ősszel felavatott alkotóház előtt.  Fotó: Frank Yvette

Nagy Attila Gyula polgármester a tavaly ősszel felavatott alkotóház előtt. Fotó: Frank Yvette
Üllésen nincs falunap főzőverseny nélkül: a bográcsos gasztrokavalkád zsűrijének elnöke [namelink name="Szőke András"] színész lesz, aki nemcsak kóstolni, hanem főzni is fog. Szőke kapitány nem először tér vissza a községbe:

Menő piac és új bölcsőde

Nagy Attila Gyula büszke a napos piac sikerére is, amelynek épületében a helyiek közvetlenül adhatják el terményeiket. – Az önkormányzat is elkötelezett a helyi termékek iránt: az általa üzemeltetett konyhában az itt élők zöldségeit, gyümölcseit, félkész termékeit és savanyúságait használja fel. Januárban egy berlini nemzetközi élelmiszer-ipari kiállításon Üllés helyi piacát példaként mutatták be a résztvevőknek – mondta a polgármester. A legfrissebb beruházás a településen egy új bölcsőde felépítése lesz, már nyertek is rá egy 150 millió forintos pályázatot. Szeretnének kiépíteni egy parlagfű-feltérképező rendszert a településen, amelynek létrehozására a szerbiai Nagykikindával közösen aspirálnak. A polgármester úgy számol: közel 1 milliárd forintból szépült meg Üllés az elmúlt években.

„Az ilyen eseményeken az emberek közötti találkozás a legfontosabb, aminek csak a kulcsát adja meg az étel" – mondta lapunknak a tavalyi bográcsversenyen. A szervezők 20–30 csapattal számolnak, bármilyen bográcsos ételt el lehet készíteni. A versenyre péntekig még várják a jelentkezőket a 30/619-2534-es telefonszámon. A borverseny a napos piac épületében lesz: 40–50 nedű közül szakavatott pincemesterek választják ki a legjobb borokat. – Üllésen ma már kevesebben foglalkoznak borral, ezért sok termelőt várunk a környékről is. A rajnai rizling a falu és környékének legfinomabb bora: ajánlom mindenkinek – magyarázta [namelink name="Nagy Attila Gyula"] polgármester.

Az elmúlt években a kulturális élet fejlesztése kapott a legtöbb figyelmet Üllésen.

– Elkészült a Déryné Kulturális Központ, amelynek most az udvarát újítjuk fel. Tavaly ősszel felavattuk az új Alkotóházat, és az önkormányzat megvásárolta a nemrég elhunyt Babarczi János kádármester házát és műhelyét is – mondta a településvezető. Nagy Attila Gyula kiemelte az elkészült kerékpárutakat is: a biciklisek a renovált erdei iskola és Szeged felé is biztonságban kerekezhetnek. – Alig maradt olyan közintézmény a faluban, amelyet ne tettünk volna szebbé. Legfontosabb feladatomnak ezután a turizmus fellendítését tartom. Van egy nagyon szép horgásztavunk, amelyből sokféle hal fogható ki. Akadt már horogra 13 kilós ponty is. A tó környékét faházakkal és játszótérrel igazi családi üdülőhellyé szeretnénk varázsolni – mesélte a horgászatért rajongó polgármester.

Az új bicikliutakon mindenki biztonságban tekerhet. Fotó: Schmidt Andrea

Az új bicikliutakon mindenki biztonságban tekerhet. Fotó: Schmidt Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!