Szeged és környéke

2012.05.20. 00:18

Székely László kapta a Dömötör-életműdíjat - galériával

Szeged - A közönség immár 14. alkalommal ítélte oda a szegedi színházi élet kitüntetéseit az évad legjobbjainak – a Dömötör-díjakat 10+2 kategóriában szombaton este adták át a Szegedi Nemzeti Színházban megrendezett gálaesten. Az idei Dömötör-életműdíjat Székely László Kossuth-díjas díszlettervező kapta.

Munkatársunktól

A Szegedi Nemzeti Színházban folyó művészi alkotómunka elismerésére 1999-ben civilek alapították a Dömötör-díjat, ami 2006-ban bekerült az önkormányzat hivatalos kitüntetései közé. Városi elismerésként is megőrizte civil jellegét azzal, hogy 10 kategóriában a szavazólapra került 3-3 jelölt közül mindig a közönség dönthet arról, ki kaphatja a díjat. A publikum szombaton este a Forrás Szállóból Audi-flottával, rendőrségi felvezetéssel érkezett jelölteket és a támogatókat a nagyszínház előcsarnokában fogadta. A szegedi színházi élet kitüntetéseit a hagyományos gálaműsor keretében vehették át a díjazottak. Az idei gála címe: East Side Story – a West Side Story díszletében [namelink name="Barnák László"] és [namelink name="Toronykőy Attila"] rendezte; a műsorvezetők: [namelink name="Vajda Júlia"] és [namelink name="Rédei Roland"] voltak. A zenés, sokszínű gálaműsorban fellépett szinte az egész társulat.

Székely László Kossuth-díjas díszlettervező kapta a Dömötör-életműdíjat. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


Az idei győztesek a közönség szavazatai alapján: a legjobb férfi színészi alakítás kategóriában: [namelink name="Pataki Ferenc"] (Hedda Gabler.). Legjobb női színészi alakítás: [namelink name="Danis Lídia"] (Hedda Gabler). Legjobb operaénekes: [namelink name="Balczó Péter"] (Pillangókisasszony). Legjobb opera-énekesnő: [namelink name="Kovács Éva"] (Pillangókisasszony). Legjobb rendező: [namelink name="Balikó Tamás"] (Hétköznapi őrületek). Legjobb díszlettervező: [namelink name="Kentaur"] (West Side Story). Legjobb jelmeztervező: [namelink name="Molnár Zsuzsa"] (Pillangókisasszony). Legjobb férfi mellékszereplő: [namelink name="Somló Gábor"] (West Side Story). Legjobb női mellékszereplő: [namelink name="Erdélyi Tímea"] (Hedda Gabler). Legjobb táncos: [namelink name="Zsadon Flóra"] (Trakhiszi nők). A legjobb háttérmunkás díját a társulat titkos szavazással [namelink name="Maláj György"] kulturális szervezőnek ítélte oda.

A hagyományoknak megfelelően az idei soros elnök, [namelink name="Bódi György"] vezette társadalmi kuratórium döntött az életműdíjasról. A kitüntetést a gálaest csúcspontján [namelink name="Botka László"] polgármester adta át [namelink name="Székely László"] Kossuth-díjas díszlettervezőnek, aki az elmúlt évtizedekben olyan sikeres szegedi produkciók színpadképét álmodta meg mint például A varázsfuvola, a Lammermoori Lucia, A kékszakállú herceg vára vagy a Francesca da Rimini.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!