Szeged és környéke

2012.09.11. 20:53

Gyimesi, Kozma, Rácz és az LMP a Keresztúri Farkas-ügyről

Szeged – Megkérdeztük a pártok szegedi vezetőit, mit szólnak ahhoz, hogy az ügyészség vádat emelt és felfüggesztett börtönt kért Keresztúri Farkas Csaba jobbikos önkormányzati képviselőre, a városi közgyűlés jogi, ügyrendi és közbiztonsági bizottságának elnökére.

Szabó C. Szilárd

Gyimesi szerint a társadalom erkölcsi ítélete súlyosabb a bírósági ítéletnél. Kozma nem lepődött meg, mert ismeri Keresztúri Farkas Csabát. Az LMP szerint az ügynek van jogi és nem jogi vonulata. A Jobbik megvárja a bírósági ítéletet, utána dönt a képviselője ügyében.

[namelink name="Gyimesi László"], a Fidesz szegedi elnöke: – Az ügy jelenlegi fázisában politikusként és ügyvédként is ugyanazt tudom mondani: a jogerős ítéletig mindenkit megillet az ártatlanság vélelme. Az ügyet a sajtóból ismerem, de ezt attól függetlenül, hogy éppen MSZP-s, LMP-s vagy jobbikos politikus ül a vádlottak padján, így gondolom. Az ilyen típusú garázdaság vagy testi sértés tipikusan olyan bűncselekmények, amelyekben többnyire nehézkes bizonyítani egyik vagy másik fél kizárólagos bűnösségét, s az a bírósági szakban derül csak ki. Mindannyian ismerjük az úgy kezdődött, hogy visszaütött című szólásmondást. Egy-egy büntetőügy adott politikusra rávetülő hatását nézve viszont úgy gondolom, a bírósági ítéletnél sokkal súlyosabb következmény a társadalom által az ilyet elkövető közszereplőre kiszabott erkölcsi ítélet.

[namelink name="Kozma József"], az MSZP szegedi elnöke: – Keresztúri Farkas Csabát ismerjük, így nem is vagyok meglepve! A szegediek számára az igazán fontos dolog az, hogy ez az ember két éve garázdálkodhat az önkormányzatban. A Fidesz többször visszautasította, hogy alpolgármestert adjon, és hogy együttműködjünk Szeged vezetésében. Ehelyett Keresztúri Farkas Csabát választották, és a fideszes képviselők kiszolgáltatják neki a várost, az önkormányzati cégeket. A szocialisták szerint mindezzel súlyosan ártanak városunknak. A kárvallott szegediek persze tudják, hogy madarat tolláról...

Az LMP szegedi szervezetének álláspontja: – [namelink name="Keresztúri Farkas Csaba"] ügyének van jogi és nem jogi vonulata. Azt azonban látni kell, hogy amennyiben a Parlament elfogadja azt az éppen most napirenden lévő törvényjavaslatot, amelynek értelmében a jogerősen szabadságvesztéssel büntetett önkormányzati képviselő mandátuma megszűnik, Keresztúri Farkas Csabának nem lesz mérlegelési joga. Feltéve persze, hogy a bíróság helyt ad az ügyészség indítványának. Addig azonban a jobbikos képviselőt is megilleti az ártatlanság vélelme és neki kell eldöntenie, hogy erkölcsileg van-e elszámolnivalója a pártja, a választói és nem utolsósorban Szeged közgyűlése felé, amelyik őt többek között a jogi, ügyrendi és közbiztonsági bizottság elnöki tisztébe emelte.

[namelink name="Rácz Tibor"], a Jobbik szegedi alelnöke: – A Jobbik szegedi elnöksége csak a bírósági ítélet után kíván érdemben foglalkozni az üggyel, mert mindenkit megillet az ártatlanság vélelme. Reméljük, hogy a bíróság kideríti, hogy ki volt az eset kezdeményezője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!