Szeged és környéke

2012.09.12. 15:34

Költözik az Informatikatörténeti Múzeum

Szeged - Előkészítették a szállításra a szegedi Informatikatörténeti Múzeum egyedülálló gyűjteményét. A Szegórában két emeleten 1300 négyzetmétert kapnak.

Segesvári Csaba

– A nehezebb eszközöket dobogókra rakjuk, a kisebb számítógépeket pedig már itt, az egykori szovjet laktanyában kialakított múzeumban helyezzük vitrinbe – mondta szerdai sajtótájékoztatóján [namelink name="Bohus Mihály"], az Informatika Történeti Múzeum Alapítvány munkatársa.

Többször megírtuk: az 5-ös úti, egykori szovjet laktanyából a Szent-Györgyi Albert Agorába költöző egyedülálló gyűjtemény 10 ezer darabból áll, összsúlyuk eléri a 200 tonnát. A Kálvária sugárúti épületben 1300 négyzetmétert kap a kiállítás, két szinten mutatják be az informatika történetét.

Költözik az Informatikatörténeti Múzeum. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


„Külön múzeum építése helyett anyagilag beszálltunk az Agorába" – fogalmazott [namelink name="Alföldi István"], a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság ügyvezetője. A szegedi múzeumot is megálmodó társaság vezetője kiemelte: az 1975 óta gazdagodó gyűjtemény végre méltó helyre kerül.

A jelenleg egy többszintes panelépületben felhalmozott informatikai kincset, már előkészítették a szállításra: a szekrény méretű egységek a folyosóra, kisebb társaik emeletenként csoportosítva asztalokra kerültek.

– Abban a pillanatban, ahogy az Agora használatbavétele megtörténik, reményeink szerint október közepén, nekikezdünk a költözésnek – mondta Alföldi István, hozzátéve: a teljes pakolás 6-8 hetet vesz igénybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!