Szeged és környéke

2012.09.04. 22:13

Utolsó simítások a kétmilliárdos Agórában

Szeged - Befejezték a munkát a Szent-Györgyi Albert Agórában. A két hét múlva esedékes műszaki átadás előtt tegnap az építészekkel bejártuk az épületet.

Horváth Attila

Szeged új tudományos, oktatási és kulturális központjában, az Agórában két tervező tartott sajtóbejárást tegnap délelőtt. [namelink name="Báger András"] és [namelink name="Helmle Csaba"] vezetésével a résztvevők megismerkedhettek az épület érdekességeivel, környezettudatos megoldásaival.

Utolsó simítások a kétmilliárdos Agórában. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


Megmutatták: a hűtést és a fűtést főként napkollektoros és hőszivattyús megoldásokkal biztosítják, az elektromos áramot pedig napelemek szolgáltatják. Az építészek elmondták: a legmodernebb épületgépészeti és épületinformatikai rendszereket alkalmazták, ezek biztosítják majd a gazdaságos és energiatakarékos működést. A 6800 négyzetméter alapterületű épületben csupán egy gázkazán üzemel. A hűtés-fűtési rendszer hőigényét 50 darab 100 méter mély talajszonda biztosítja. Hőleadó felületként mennyezetfűtést és hűtést alakítottak ki, ez rendkívül takarékos és jó hőérzetet biztosít. A belső terek jelentős részének megvilágítását természetes fény biztosítja. A látványlaborban az ablakok a fal alsó részén találhatók. Az épület mellett elhelyezkedő klímatorony a nyári időszakban egyfajta természetes hűtő és szellőző építményként, kürtőként funkcionál.

Nyomokban IKV-t tartalmaz

Az IKV egykori telephelyére épült Agorában két régebbi épületet is meghagytak. A tervezők az északi oldalon a környezettudatosság jegyében felújítottak egy irodaépületet, ami ezentúl a játszóházban tölt be hasonló funkciót. Megmaradt az úgynevezett portorony is, ami az egykor itt található asztalosműhely porszívótornya volt, jelenleg dísztoronyként funkcionál.

A kerékpártárolók mellett díszmedence fekszik, a lovagi korban a kastély kapuján átlépve a lovakat kötötték így az itatók mellé. Egy kávézó is fogadja itt a vendégeket, valamint egy domb, amely szabadtéri nézőtérként is funkcionál majd. A tervezők elmondták: az épület külső homlokzata rácsszerkezetű, árnyékolható.

Az 1,6 milliárd forintos uniós támogatással létrehozott központba teszi át székhelyét az informatikatörténeti múzeum, itt kap helyet az MTA Szegedi Biológai Kutatóközpont látványlaboratóriuma is.

Az Informatórium többek között interaktív kiállításokkal, intelligens otthonnal készül a beköltözésre. Az épület első emeletét teljes egészében a Százszorszép Gyermekház foglalja el. A fölszinten található a 280 férőhelyes, modern akusztikai és audiovizuális megoldásokkal felszerelt nagyelőadó és a kiselőadó is. Előbbiben előadásokat, koncerteket, utóbbiban inkább zenei előadásokat tartanak majd.

Várhatóan két hét múlva lesz a műszaki átadás, utána szerzik be a használatba vételi engedélyeket. Az Agóra várhatóan januártól kezdi meg működését.

* * *

Szám szerint

A Szent-Györgyi Albert Agóra összköltsége valamivel több mint 2 milliárd forint, ebből épült fel a négyszintes, háromemeletes, 6751 négyzetméter hasznos alapterületű épület, 1643 négyzetméter új közpark, valamint 78 parkolóhely. Az épület szinte szerkezetkész, jelenleg a zöldfelületen dolgoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!