Szeged és környéke

2012.11.06. 19:32

A jövő energiái Csengelén

Csengele - Hatvanmillió forintnyi beruházást adnak át holnap Csengelén. Az óvoda épületére telepített napelemek biztosítják a falu legnagyobb energiafelhasználójának teljes fogyasztási igényét, egy hőszivattyúnak köszönhetően pedig a közoktatási intézmények fűtése oldódott meg – hideg víz felhasználásával.

Timár Kriszta

Két beruházást is átadnak holnap Csengelén. A kisebbik a falu legnagyobb energiafelhasználó intézményét, a 300 adagos konyhát is működtető óvodát mentesíti a költségek egy része alól. Az épület tetején 60 napelemet helyeztek el, amelyek villanyáramot termelnek. A számítások szerint a közintézmény teljes fogyasztását ellátja majd az új rendszer, sőt többlet is keletkezik. Az önkormányzat ezért szerződést kötött az EDF DÉMÁSZ-szal, hogy ezt „felvásárolja", vagyis más középületek számlájából a különbözetet leszámolja.

Napelemek az óvoda tetején. Fotó: DM/DV

Napelemek az óvoda tetején. Fotó: DM/DV
A másik pályázatból a közoktatási intézmények, vagyis az iskola, a faluház és az óvoda energetikai megújítását tudták megvalósítani. – A rendszer a kifordított hűtő elvén működik – magyarázta [namelink name="Sánta Ferenc"] polgármester. – Tizenkét, egyenként 65 méteres kút épült az iskolaudvaron, amelyekben folyadék kering. A hőcserélő a hideg vizet 40–50 fokos meleg vízzé alakítja, ezek keringenek az intézmények radiátoraiban. Mindezt kiegészíti egy olyan gázkazán, amelynek fogyasztása a hagyományos berendezésekének csak 50–60 százaléka. Ez akkor kapcsol be, ha télen nem elegendő a hőszivattyú teljesítménye. A szivattyút zöldáram működteti, amelyet az önkormányzat kedvezményes áron vásárol meg.

Mindezek mellett az iskola tetejére napkollektor került, amely meleg vizet állít elő. A polgármester szerint a két beruházással tisztességes megtakarítás érhető el. Az energetikai korszerűsítések összesen hatvanmillió forintba kerültek, amelyek 85 százalékát pályázati forrásból finanszírozta az önkormányzat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!