Szeged és környéke

2012.11.30. 19:38

Sárga csekk: legvégül mindig a fogyasztó fizet

Csongrád megye - Havi 6 darab számla akár 10 ezer forintunkba is kerülhet évente, ha sárga csekken fizetünk. A Posta ugyanis 22 százalékkal emelné meg a szolgáltatók díjait, amiért közreműködik a pénz beszedésében.

Fekete Klára

A készpénz-átutalási megbízás, közismert nevén sárga csekk tarifája most minimum 112 forint minden példány után. Ez az összeg emelkedne 2013-ban 22 százalékkal, vagyis 112 forint helyett jövőre már 137-et fizethetünk. Amennyiben egy családnak havi 6 befizetnivalója van, akkor egy hónapban mintegy 800, évente 10 ezer forint a költsége. Eddig is mi fizettünk, csak nem tudtuk. A számlákon nem szerepel az úgynevezett készpénz-átutalási megbízások után fizetendő díj.

Próbálkoztak

A távközlési vállalatok néhány éve kísérletet tettek egy költségalapú árazási politika bevezetésére. Úgy döntöttek, amennyiben az ügyfél sárga csekken rendezi a számláját, sárgacsekk-tranzakciós díjat számolnak fel: a Magyar Telekom például 142 forintos pótdíjat terhelt az ügyfélre. Idén májusban azonban törvényben írták elő, hogy nem lehet külön díjhoz kötni a sárga csekkes számlakiegyenlítést.

 Utánajártunk, ki fizeti most a sárga csekkek feladásának díját, és ki kivel számol el. Információink szerint az alapelv a következő: az általunk befizetett díjakat a Posta a szolgáltató bankszámlájára utalja át, a pénzintézet továbbküldi a szolgáltatónak, amely legvégül megfizeti a Postának a közreműködést, a csekkenkénti minimum 112 forintot. A számlánkból tehát valóban nem derül ki, hogy létezik egy ilyen tétel, és azt valószínűleg eddig sem a szolgáltató állta, hanem mi fizettük meg a gáz- vagy áramdíjunkban. Miután a Posta a szolgáltató számára emeli meg ezt a „közreműködői" díjat, mi elvben továbbra sem látjuk majd a számlánkon. Pontosabban: ma még nem tudjuk, miként lesz ez január 1-jétől.

A sárga csekk ma is nagyon népszerű: a számlafizető lakosság 75 százaléka kizárólag ezt a fizetési módot használja a befizetnivalók rendezésekor. Sokan gondolták úgy mindeddig, hogy megúszhatják az átutalásokra kirótt tranzakciós illetéket, ha maradnak a hagyományos módszereknél. Ők rosszul kalkuláltak.

Jön a fehér csekk

A díjemeléssel párhuzamosan a posta egy új befizetési mód, a fehér csekk bevezetésére is készül. A szolgáltatók 50–80 forint közötti ajánlatot kaphatnak, ami lényegesen kedvezőbb a sárga csekknél, és közvetlenül velük szerződnének, kihagyva a bankokat. A fehér csekk hasonló a sárgához, de az alsó részén található, gépi leolvasásra alkalmas mezőben más adatok lesznek, a címzett bankszámlaszámát egyedi azonosítóra cserélik, így ezt a csekket már nem lehet bankfiókban befizetni, csak a postán – így az állami cég védeni tudná a piacát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!