Szeged és környéke

2013.01.11. 22:29

Adri kerekes székről raliautóra váltott

Szeged–Budapest - Nyitott gerinccel született, két éve kerekes székbe kényszerült Kis Adri. Január 25-én nekivág élete egyik legnagyobb kalandjának, versenyzőként vesz részt a Budapest–Bamako ralin.

Segesvári Csaba

Barátai, ismerősei és csodálkozó idegenek fogadták tegnap délután a Makkosházi Lidl parkolójában a Budapest–Bamako ralin Mitsubishi Pajero terepjáróval induló Kis Adrit és mitfahrerét, Siklósi Gábort. A döbbenet az autó megállását követően fokozódott, Adri kerekes székbe huppant, és úgy indult az ismerősöket üdvözölni.

– Állatira izgulok, de biztosan jó lesz – mondta az éhségtől szenvedő [namelink name="Siklósi Gábor"], amikor a mitfahrerségről, a Budapest–Bamakóról kérdeztük. – Feltétlenül írd bele, hogy szegedi vagyok, mert anyukám olvassa az újságot! – tette hozzá, majd ebédért sietett.

Adri kerekes székről raliautóra váltott. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


– 6 évvel ezelőtt láttam a versenyről egy tudósítást, megfogott ez az óriási buli. Őrült emberek őrült autókkal vágnak neki Afrikának, emellett jótékonykodnak, ajándékot visznek magukkal. Köztük a helyem! Megfogadtam: végigmegyek a Budapest–Bamakón! – mesélte lapunknak a civilben újságíróként dolgozó [namelink name="Kis Adri"].

Mi is az a Budapest–Bamako?

A Budapest–Bamako egy veszélyes, „minimál asszisztenciás" kaland és tájékozódási verseny. Nincsenek mentőhelikopterek, begyűjtő teherautók, idegenvezetők, animátorok vagy tolmácsok. „Mindenki a talpraesettségére, szerencséjére és felkészültségére számíthat. A Bamakón egy dolog biztos: minden bizonytalan. De a kaland erről szól. A Bamako közösségi esemény, ahol esténként a tábortűznél a hozzád hasonló őrültekkel oszthatod meg napi élményeidet és a sóletkonzervedet" – olvashatjuk a verseny honlapján.

Az első női kerekes székes sofőrrel felálló hármas – Lidl Csapat néven – január 25-én vág neki az útnak, a cél: 16 nap alatt közel 9000 kilométert utazva épségben megérkezni a fekete-afrikai Bissau-Guineába.

– Nyitott gerinccel születtem, két éve véglegesen kerekes székbe kerültem. Ketten kísérnek a ralin: Gábor, a Hungary Ambulance Mentőrobogó Szolgálat mentőse, valamint [namelink name="Szende Viktor"] operatőr. Alig várom a homokban vezetést, de egyikünk sem nagy turista, inkább a belvárosban szeretünk kávézgatni. Ehhez képest most sátrat, matracot kell beszereznünk – magyarázta Kis Adri.

A mindig jókedvű lány és két társának felkészülése 8 hónapja tart, Adri ma már bevallja: az évekkel ezelőtt kalandnak tűnő terepversenyről kiderült, hogy egy véresen komoly megmérettetés. Úgy gondolja, nincs olyan, amitől félne, és várja a megoldásra váró feladatokat. A bátor kerekes székes lány 10 éve vezet, a versenyre a Mitsubishi Pajerót át kellett alakítani neki kézi vezérlésre. Így könnyedén száguldozhat az automata váltós raliautóval. – Elkezdtük a terepezést, jövő héten Győr mellett egy bamakós ismerősünkkel fogjuk „veretni" – mondta kacagva, majd hozzátette: egy kommunikációs ügynökség segített neki megvalósítani nagy álmát, ők találták meg a támogatókat is.

A jótékonyság a Lidl Csapat részéről sem marad el: a Hungary Ambulance felajánlott egy röntgengépet, amelyet a csapat elvisz a célállomásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!