Szeged és környéke

2013.01.06. 14:50

Fizika kicsiknek és nagyoknak - látványosan

Szeged – Látványos a Látványlabor? A saját szemünkkel akartunk meggyőződni róla. Megtapasztaltuk, a szegedi Agórában a tudomány iránt érdeklődő ifjúság megtalálja a helyét.

Sipos Katalin

Bő három hete nyitotta meg kapuit a Szent-Györgyi Albert Agóra Szeged belvárosában. A három emeletes épületben a közművelődési színterek mellett a tudomány is helyet kapott. A második szinten található Informatika-történeti kiállítás mellett az Informatórium és az MTA Szegedi Biológia Kutatóközpontjának kihelyezett látványlaboratóriuma is megtekinthető.

– Az Agóra közművelődési intézmény, 0-tól 100 éves korig próbálja megszólítani a közönséget, de a Látványlaboratórium elsősorban az iskolás korosztálynak szól. [namelink name="Molnár Milán"], a laboratóriumi tárlat vezetője közérthetően magyarázza el, és kísérletekkel illusztrálja a mikrofluidika és a lézercsipesz optikai kísérletek működését. Utóbbit fénytani kísérletek segítségével mutatja be, emellett a nagyteljesítményű infravörös lézer hatásait is megfigyelheti az odalátogató – mondta [namelink name="Orbán Hedvig"], az intézmény igazgatója.

Fizika kicsiknek és nagyoknak - látványosan. Fotó: Sipos Katalin (galéria)

Fizetni kell az ismeretterjesztésért

Jövő héttől belépőjegyes rendszerre vált át, valamint új nyitva tartással várja az érdeklődőket az Agóra. Hétfőn, szerdán és csütörtökön szervezett csoportfoglalkozásokat tartanak majd általános iskolásoktól egészen az egyetemi szintig, ahol rendhagyó tanórákon vehetnek részt a diákok. Az Informatóriumban és a Látványlaboratóriumban is helyet kapnak majd biológiai, fizikai, informatikai és kutatóórák, amelyeken együttesen 800 forintért lehet majd részt venni. Azoknak, akik csak a másfél órás laboratóriumi foglalkozásokra jelentkeznek, 400 forintot kell fizetniük. A családokat, és egyéni látogatóknak kedden, pénteken és hétvégén várja az Agóra.

Ezen kísérletek érdekessége, hogy a fény mechanikai hatásait a gyakorlatban mutatja be. – Bárki megnézheti, hogyan mozgathatók különböző tárgyak kizárólag a fény segítségével – tette hozzá Molnár Milán. A szakember szerint ez a lézeres kísérlet kelti fel leginkább a vendégek érdeklődését, de a mikrofluidika is sokakat érdekel: itt 0,1 milliméter átmérőjű apró csatornákban áramoltatnak folyadékokat, és vizsgálják azok egymáshoz viszonyulását. Az előadó szerint a középiskolás és annál idősebb diákok számára a legélvezetesebb az átlagosan 30-40 perces interaktív tárlat. Bár a terem nagyobb csoportok befogadására is alkalmas, a lézeres bemutatót egyszerre csak 6 fő tekintheti meg: jelenleg ennyi védőszemüvegek van a Látványlaborban. A szakember szeretne olyan légkört megteremteni előadásain, hogy a kíváncsiskodók bátran merjenek kérdezni, legyen ez a hely egyfajta nyilvános, tudományos fórum.

Egy kétgyermekes családanya megkérdezésünkre elmondta, ők a gyerekek miatt látogattak ide. Kisebbik gyermeke 10 éves, aki elmondása szerint eléggé türelmetlen típus, de folyamatosan elhangzottak olyan információk, amelyek újra és újra felkeltették érdeklődését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!