Szeged és környéke

2013.02.03. 19:42

Lengyelből lett magyar Magdaléna

Ferencszállás - Állampolgársági esküt tipikusan valamelyik szomszédos országban élő, vagy onnan érkezett magyarok tesznek nálunk napjainkban. Ferencszálláson nemrég a századik honosítás történt – ám aki ily módon hivatalosan is magyarrá lett, eddig lengyel volt.

Szabó Imre

A ferencszállási [namelink name="Mészáros Magdaléna"] édesanyja lengyel, az édesapja pedig magyar. Az adminisztratív munkakörben dolgozó fiatal nő óvodáskora óta él Magyarországon – szülei az akkoriban még kettéosztott Németországban ismerkedtek meg, ott voltak vendégmunkások. Eddig lengyel állampolgár volt, mostantól viszont magyar, a napokban ugyanis – másik 11 honosítást kérelmezővel együtt – letette az esküt a falu templomában [namelink name="Jani János"] polgármester előtt. Magdaléna épp a századik volt, aki Ferencszálláson vehette át az állampolgárságot igazoló dokumentumokat. Ilyen fogadalmat a legtöbb Csongrád megyei településen, így Ferencszálláson is határon túli, főként romániai vagy szerbiai magyarok tesznek napjainkban, így az itteni jubileumi honosítás nem csak a kerek szám miatt volt különleges esemény.

Magdaléna párjával, Hegyesi Istvánnal az eskütételen. Fotó: Szabó Imre

Magdaléna párjával, Hegyesi Istvánnal az eskütételen. Fotó: Szabó Imre
Mint megtudtuk, Magdalénában az erősítette meg az elhatározást, hogy felvegye a magyar állampolgárságot, hogy megismerkedett párjával, a műszaki igazgatóként dolgozó Hegyesi Istvánnal. Mint elmesélte, jövendőbelije fontosnak tartja magyarságát, s bár ez az érzés őtőle sem állt távol, kapcsolatuk ezt tovább erősítette. Az ő révén került a faluba is – korábban Sándorfalván lakott. Most házasságot terveznek, babát várnak. Magdaléna édesanyja egyébként ugyancsak Magyarországon él, így őt Lengyelországhoz már nem sok minden fűzi. Az ott születése jogán szerzett állampolgárságot azonban semmiképp sem tarthatta volna meg: a két ország között máig érvényben van az a szocialista időkben kötött egyezmény, amely kizárja a kettős állampolgárságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!