Szeged és környéke

2013.03.17. 23:34

Alvó emberből lakmározik az ágyi poloska

Szeged - Soha nem látott mértékben szaporodott el az ágyi poloska alig egy év alatt országosan – így Szegeden is. Járványról beszélnek a rovarirtók.

Horváth Attila

– Megzabál – foglalja össze egyetlen szóban [namelink name="Horváth István"], hogy mit kell tudni az ágyi poloskáról. Az apró vérszívók mára olyannyira elterjedtek az országban, így Szegeden is, hogy a rovarirtó járványhoz hasonlítja a helyzetet. Fiával közös vállalkozása, a Fedora Plus Kft. egy éve heti 6-8 riasztást kap.

– Uniós törvény tiltotta be néhány esztendeje a korábban használt vegyszert, a szerves foszforsavat. Addig nem volt járvány – mondja a szakember.

Speciális vegyszerrel irtják az ágyi poloskát Horváthék. Fotó: Frank Yvette

Speciális vegyszerrel irtják az ágyi poloskát Horváthék. Fotó: Frank Yvette
Veszélyes volt a környezetre, így egy új hatóanyagot tett kötelezővé az EU, csak ezt használhatja mindenki az irtásra, ami nagyon drága, csak kevesen jutnak hozzá. Ezért tudtak egy esztendő alatt így elterjedni a poloskák Horváth István szerint.

 A férfitól megtudjuk, az ágyi poloska nem kedvel minden vércsoportot. Elsősorban az AB-t fogyasztja, 0-ra csak akkor megy rá, ha túlszaporodik. Az idősebb Horváth ilyennel is találkozott húsz évvel ezelőtt a fővárosban. – Egy bérlakásba hívtak ki, éreztem az erőteljes váladékszagot, amely jellemző erre az állatra. Megnyomtam a tapétát, és vér folyt ki belőle. Horrorisztikus látványt nyújtott – mondja.

– Porszívóval nem lehet kiszedni, belekapaszkodik az ágyba – ezt már a fiatalabbik Horváth István mutatja be egy élő ágyi poloskán egy Budapesti körúti lakásban, ide kaptak riasztást. Tökéletes tisztaságot, új bútorokat és rendet látunk a szobában.

– Nem csak a koszos lakásokban szaporodnak el. Elég egy képkeret, egy bútor, egy használt ruha, bárhol megtelepszenek. Akár a villamoson egy mellettünk ülőről is a ruhánkra kerülhet – magyarázza a
fiatalember, aki édesapjához hasonlóan gázmesteri végzettséggel rendelkezik, így rutinosan fújja körbe a szobát az emberre veszélytelen speciális vegyszerrel. A szomszéd szobát is, hiszen könnyen átmennek a rovarok. Az első fázisnál tartanak, a következő fújás egy hónap múlva esedékes, az már felületi kezelés lesz.

Angliában még durvább a helyzet

– Angliában még durvább a helyzet – mondja Horváth István. Ott már korábban betiltották a foszforsavat, így ott nagyobb a járvány. Sok kint élő magyar tőlük viszi a vegyszert – természetesen csak oldott állapotban, munkaoldatként.

– A tulajdonost álmában támadta meg az állat. Előbújik a rejtekhelyéről a néhány milliméteres lény, és lakmározni kezd. Kiszívja az ember vérét. Visszabújik, és amikor 3-4 nap múlva megéhezik, újrakezdi. Az ember azt veszi észre, hogy szörnyen viszket és ég a bőre. Ha allergiás, kiütései, hólyagjai keletkezhetnek. Ha egyszer megtelepszik a poloska, nagy bajt okozhat. Könnyedén szaporodik, egy példányból száz, százból több ezer keletezik – magyarázza az idősebb Horváth István, miközben körmével nyomja agyon a vérszívót. A rovarirtók arra szeretnék felhívni a lakosság és az orvosok figyelmét, ha hasonló tünetekkel találkoznak, gondolkodjanak el rajta, hogy valószínűleg ágyi poloska költözött a lakásba.

– Ezt az itt élő hölgyből zabálta meg tegnap éjszaka – mutat pirosló ujjára a férfi, miközben körme alá folyik az AB típusú vér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!