Szeged és környéke

2013.03.01. 13:59

Bajnai Gordon: A remény koalíciója épül

Szeged – A fórumnak vége. Bajnai Gordon felvázolta gazdasági programjának főbb elemeit, volt szó Matolcsy György jegybank elnökségéről és arról, hogy mikor konzervatív egy jó kormány.

Trogmayer Éva

18:39 Bár a fórumnak vége, a ex-miniszterelnök nem szabadul, az emberek körülállják és egyenként próbálnak vele szóba elegyedni.

18:33 Vége a fórumnak. Azzal, hogy eljött a közönség, megtette az első lépést, zárja a beszélgetést Bajnai Gordon. Kéri, hogy mindenki vigye hírét annak, hogy van remény: " mert egyenként elbuknánk, de együtt győzni fogunk".

Bajnai Gordon fóruma Szegeden a Tisza Szállóban. Fotó: Frank Yvette (galéria)


18:26 Lesz-e politikától független médiaszabályozás, és mi lesz az ügynöklistával? Igen lesz független médiaszabályozás, válaszolja Bajnai Gordon. Egy teljesen új médiaszabályozáson dolgoznak, ami biztosítékot fogalmaz meg a közmédiumok függetlenségének biztosítása érdekében.

Az ügynök-kérdésben is egyértelmű az álláspontjuk. Már rég kimondták, hogy le akarják zárni a kommunizmus ez utolsó nyúlványát.

De úgy véli, aktuális kérdés még a határon túliak helyzete is. Elvenni nem akar tőlük jogokat, a békére törekednének, lezárnák ezt a vitát mondja.

18:23 Támogatná-e a képviselők menet közbeni visszahívását, kérdezi egy nő. Volt szó róla, hogy belevegyék a programba, de végül úgy döntöttek, hogy nem: elszabadulna Magyarországon a populizmus és parttalan ígérgetés, mondja. Nem rövidtávú ígéretekre, hanem hosszútávú gondolkodásra van szükség. A képviselők így mindig a napi túlélésért küzdenének, és nem a hosszútávú következményekkel foglalkoznának, magyarázza. Stabilitás kell.

A munka ideje van, nem a koalíciókötésé

18:18
Hogyan képzeli az Együtt 2014 és a Demokratikus Koalíció közötti együttműködést? Még bármiféle együttműködés előtt előbb pártot kell alapítani, de azután is rengeteg munka van még: le kell ülni egyeztetni a választókkal. Ha ez megvan, ha már tudják, hogy mit szeretnének, azután lehet csak koalíciót kötni. Akik most az együttműködésről tárgyalnak azoknak együttvéve nincs annyi szavazójuk, mint a Fidesznek. Először az a házi feladat, hogy megszólítsák a bizonytalanokat. Még nem a koalíciókötés ideje van, hanem a munkáé.

Bajnai Gordon fóruma Szegeden a Tisza Szállóban. Fotó: Frank Yvette (galéria)


18:15 Mit változtatna az energiapolitikán, szól a kérdés. Bajnai szerint, ha a Paksi atomerőműre szánt pénzt korszerűsítésre költenék, valódi rezsicsökkentést lehetne elérni.

18:08 Hogyan szólítja meg azt a közönséget, aki például csak a királyi tévéhez jut hozzá?- szól a kérdés.

Pénzben, médiában a Fidesszel versenyezni valóban nem lehet, mondja. Nincs könnyű helyzetben az, aki ellenzékiként szeretné kifejteni a véleményét. Ezért jár városról-városra, ezért találkozik az emberekkel.

Országos kampányt fognak indítani azért, hogy pénzt gyűjtsenek plakátokra. Mert ha százezer ember ad egész évben, minden hónapban ezer forintot, akkor az már több, mint egymilliárd forint. Ez a pénz viszont nem Simicska zsebébe folyna, hanem egy olyan kampányra, ami elviszi mindenkihez az üzenetet, mondja.

17:59 Egy idős néni tesz fel kérdést. Zavarja, hogy Matolcsy lett a MNB elnöke, fél, hogy itt nagy osztogatás lesz a nemzet pénzéből. Mit lehet tenni? Kéri, mindent nagy odafigyeléssel csináljanak bármit, mert veszélyes lesz az egész.

Bajnai szerint valóban nem megnyugtató a helyzet az MNB-vel kapcsolatban. Matolcsy Györgyöt ugyanis komoly felelősség terheli azért mert zsugorodott a magyar gazdaság. Most 4500 milliárd forint mínusz a különbség a GDP-ben, ahhoz képest, amit Matolcsy 2010-ben ígért. Attól tart, a helyzet nem fog javulni.

Nem túl biztató, hogy ilyen kudarcok után rábízzák a jegybankot, de most tiszta lappal indul, a forintnak kell szurkolni, mondja.

17:57 Mit szól a család ehhez a misszióhoz, érdeklődik a moderátor. Bajnai elmondja, hogy a párja támogatja mindenben és a gyerekek is nagy fegyelemmel viselik a dolgot.

Igazságos adórendszer kell

17:52 Az igazságos adórendszer bevezetése is része a gazdasági programnak. A jó kormányzás a törekvő embert támogatja, aki segíteni akar magán. Úgy gondolja, hogy a legfelső 8 százalék vállaljon egy kis szolidaritást, a maradéknak kell igazán segíteni.

A bölcs állam liberális a felsőbb osztályokkal - békén hagyja őket -, konzervatív a középosztállyal - nem engedi lecsúszni őket - , és szociáldemokrata az alsó osztályokkal, mert segít rajtuk, mondja.

17:42 Hogy indítaná be a gazdaság motorját? Nem az a feladat, hogy megengedjék, hogy az inga kilengjen a másik oldalra, a cél, hogy középen megálljon.

Nem lehet bosszúállás időszaka a következő, nem szabad a bűncselekményt és a politikai hibát összekeverni, mondja. Egy új társadalmi szerződésre van szükség. Aki a köz szolgája három dolgot kell, hogy képviseljen: tisztesség, szakértelem és az alkotmányhoz, alkotmányos feladataihoz való hűség. Ilyennek kell lennie a köztisztviselőknek, mondja. Ebben a pártoknak is meg kéne állapodniuk hosszú távra. Most a közigazgatás a korábbinál rosszabb szinten van Magyarországon.

Bajnai Gordon fóruma Szegeden a Tisza Szállóban. Fotó: Frank Yvette (galéria)


A gazdaság alapja a bizalom, ez pedig elveszett itthon, a kormány szétverte. Az első lépés ennek helyreállítása. A magyar polgárok és a kormány közötti bizalomról is szó van.

Bevezetnének egy adóalkotmányt: Magyarországon az adókat egy évben egyszer lehetne módosítani, és a változásra 60 napos felkészülési időt kell hagyni.

Bevezetnék a  sárga lap szabályt a vállalkozók védelmében. Most csak piros lap létezik.

Ha az Orbán-kormány marad: 12 százalékon maradna a munkanélküliség, nem lenne növekedés, egyre nehezebb lenne fenntartani az országot.

Nem ígérnek csodát, csak évente 2-3 százalékos növekedést.

17:40 Mit lehet tenni az egyetemista ellenes hangulattal, teszi fel a kérdést a moderátor. Bajnai úgy véli, nem csak ebben az esetben van megosztottság itthon, és ez a kulcsszó. A megosztottságot kell megszüntetni, gondolja.

17:35 Hogy lehetne megértetni a fiatalokkal, hogy a politika fontos? - szól a kérdés. Bajnai úgy látja épp most vette észre egy generáció, hogy mit tesznek vele, épp most nyilvánítják ki az akaratukat a középiskolások és egyetemisták.                  

A sarkukra álltak. Bajnai első intézkedése az lenne, hogy eltörli a röghöz kötést, nem akar diplomás jobbágyokat, mondja.

Kétszer annyi magyar ment el az országból, mint '56 után, ha "tegnap még nemzetgazdasági miniszter, ma már jegybank elnök" Matolcsynak sikerült egyszer eltalálni a pontos számokat, mondja Bajnai. Ez hatalmas szám és nem véletlen, hogy így van.

17:31 Hogy érti, hogy Orbán Viktor fél tőle, kérdi a moderátor. A plakátkampányt említi, amire rengeteget költöttek már eddig, annyit amit egy kereskedelmi kampány sem. Úgy gondolja, Orbán Viktor álcivilek pénze mögé bújt és valószínűleg senki sem költene 300 millió forintot egy ilyen kampányra, aki nem fél.

Bajnai Gordon fóruma Szegeden a Tisza Szállóban. Fotó: Frank Yvette (galéria)


Azt ajánlja, inkább beszéljenek erről értelmesen. De úgy veszi észre, 2006 óta a miniszterelnök senkivel sem állt ki vitatkozni. Ha nem azért, mert fél, akkor miért?-kérdi.

17:30 2014-ben változás kell, ezért mindent meg kell tenni és ebben mindenkinek felelőssége van, vonja le a következtetést.

17:26 [namelink name="Botka László "]és ő régi harcostársak, sokat dolgozott vele együtt és segítette abban, amit Botka csinál a legjobban: a városfejlesztésben, kezdi a választ arra a kérdésre, hogy lehet-e a szocialistákkal is együttműködés. Tapsvihar fogadja a megállapítást.

Az önkormányzatiság tönkretétele felé kanyarodtunk, az önkormányzatok helyzetéről beszélgetett Botka Lászlóval a fórum előtt. Egyetértettek abban, hogy fordulatra van szükség.

17:22 A kormány az EU-t is vádolja, ellenséggé akarja tenni, hogy ne kelljen beismerniük a rossz kormányzást.

Haza, haladás, szolidaritás és Európa - négy kérdés, amiben a kormány megosztotta Magyarországot.

Akik ide eljöttek, megtették az első lépést a korszakváltás felé, mondja. Tapsol a közönség.

Bajnai Gordon leül, majd mégis feláll mert egyrészt nem látják hátulról, másrészt sokan állnak a teremben.

17:20 Szó sem lehet 48 százalékos szja-ról, amivel a Fidesz vádolja őket, mondja. Ez csak vád. Ahogy kifejtette korábban a Fidesz többet vett el, mint adott. Megállt a gazdaság, megállt a növekedés. Hazugsággal vádolják őket, hogy fenntartsák a szolidaritás ellenes politikát.

17:14 Olyan ország biztos nem megy előre, amely megosztott, mondja. Emlékeztet a kokárda-ügyre. Először vagyunk magyarok és csak utána jobb vagy baloldaliak, mondja.

17:11 Kérdezhetik miért áll ő itt, amikor ő is vezette az országot, mondja Bajnai Gordon. Úgy gondolja, megmutatja, hogy létezik egy jobb Magyarország.

Magyarország számára 2014 sorsfordító lesz, állítja. Olyan választás lesz, amikor eldöntjük, hogy egy veszekedő, zsugorodó országban akarunk élni, vagy veszünk még egy levegőt és újrakezdjük.

Úgy látja, van remény a változásra.

"A rossz kormányzás ott van mindenhol"

17:05
[namelink name="Nagy Sándor"] nyitja meg a fórumot. Bajnai Gordon azzal kezdi, úgy gondolja ugyanaz a gondolat hozta össze a jelenlévőket: normális országban szeretnének élni, ahol annak, aki törekszik, gyarapodás a jutalma, ahol adottak a lehetőségek a jó élethez.

Bajnai Gordon fóruma Szegeden a Tisza Szállóban. Fotó: Frank Yvette (galéria)


Ma Magyarország nem egy normális ország, mondja, mert ádáz, hideg polgárháború közepette szétszakította az országot a rossz politika és a rossz kormányzás. Rekordszinten áll a munkanélküliség, elapadtak a beruházások, nem jut pénz az egyetemekre, nem tudnak rezsit fizetni az emberek.

A rossz kormányzás ott van mindenhol, mondja.

17:02 Hamarosan kezdődik a fórum, a teremben körülbelül 300-an ülnek-állnak.

16:57 Bajnai Gordon sajtótájékoztatón mondja el, hogy miért van Szegeden. A "remény koalícióját" készül megkötni itt is, ahogy más városokban egyaránt, mert úgy látja, hogy a kilátástalanság felé sodródó országban helyi szinten is újjá kell éleszteni a reményt.

Jó partnernek látja ehhez a Szabad Város Egyesületet, sokat is vár tőlük. Azt, hogy a politikailag sokat támadott Szegeden képes lesz elhitetni a polgárokkal, hogy van remény, hogy létezik jobb világ annál, amit most erőszakosan építenek.

Aláírták az együttműködési megállapodást Nagy Sándorral (Szabad Város Egyesület).

16:47 Már lobog odakint a Jobbikos és árpádsávos zászló, de a tüntetők egyelőre viszonylag nyugodtak. "2002-2010. Tönkretett ország, a libás is hibás" feliratú táblát tart két fiatalember, egy másik "Tagok leszünk, vagy szabadok? EU-NEM" feliratot ragasztott magára.

Bajnai Gordon fóruma Szegeden a Tisza Szállóban. Fotó: Frank Yvette (galéria)



16:35 A Tisza Szálló előtt körülbelül 10-15 tüntető áll, nagyjából ennyi rendőr is biztosítja a demonstrációt. Van akinél, hatalmas plüss libát látunk. "Bajnai Gordon milliárdos, magyaroknak uzsorát oszt" és "Vegyél hitelt devizára, Gordonkának ez az álma" - kántálják.

Bajnai Gordon fóruma Szegeden a Tisza Szállóban. Fotó: Frank Yvette (galéria)


Korábban írtuk:

[namelink name="Bajnai Gordon"], az Együtt 2014 társalapítója a Szabad Város Egyesület meghívására tart előadást Szegeden. Ott leszünk a fórumon, percről percre tudósítjuk. Tartson velünk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!