Szeged és környéke

2013.04.16. 22:10

50 órás önkéntes munka vár a diákokra

Csongrád megye - A mostani 9. osztályos középiskolásoknak a köznevelési törvény szerint az érettségi vizsga előfeltételeként 50 óra közösségi szolgálatot kell teljesíteniük. Az idősek látogatásától az irodai munkáig sokféle feladat közül választhatnak.

Vida-Szűcs Imre

– Elsősorban a 9. és a 10. osztályosokat kapcsoltuk be az idei az önkéntes programokba, eddig 30-an vettek részt ezeken. Tavaly ősszel az Erzsébet-kórház szervezésében 10 diák segített egy kerékpáros program lebonyolításában, amely a mellrák elleni küzdelemre buzdított az Egészséges Vásárhely program keretében – idézte fel [namelink name="Kardosné Kecskeméti Katalin"], a vásárhelyi Németh László Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda igazgatóhelyettese. Körvonalazódik az intézmény együttműködése a helyi nyugdíjaslakóparkkal és az Emlékponttal, így további önkéntes munkákra is lehetőségük nyílik a diákoknak.

Legutóbb februárban segítettek, amikor a polgármesteri hivatal készített felmérést az Erzsébet-utalványban részesülők megkérdezésével.

Visegrádot és Ónodot védte az árvíztől

– Szívesen végzek civil és önkéntes tevékenységet is. 2006-ban a Duna mellett Visegrádot, 2010-ben pedig a Sajó melletti Ónodot védtem önkéntesként. Mindkét esetben egyetemista voltam, és a tanáraim biztatásával, dicséretével maradtam távol a homokzsákolás miatt néhány óráról. 2006-ban és 2010-ben is megmenekültek a települések az ártól – mesélte [namelink name="Schell Gergely"] pszichológus. – Örülhetünk annak, hogy az 50 óra önkéntesség elvégzése feltétele lesz az érettséginek. Az érettségit megelőző serdülőkor az az időszak, amikor a fiataloknak elkezd kialakulni az identitásuk. Különféle szerepekben, feladatokban próbálják ki magukat. Igaz, sok fiatal dolgozik részben önös érdekek miatt nyaranta, ám sokan az első szakmai gyakorlatokon vagy a diplomával a kezükben szerzik meg a munkavégzéshez szükséges tapasztalatokat. Felmerül persze a kérdés, hogy önkéntességnek számít-e a kötelező önkéntesség: azt gondolom, hogy ezt a másokért is felelős viselkedést ugyanúgy tanulni kell, mint sok minden mást – magyarázta Schell Gergely, hozzátéve, hogy az önkéntes tapasztalat növelni fogja a diákok önbizalmát is, hiszen megtapasztalják, hogy megállják a helyüket az életben.

A köznevelési törvény szerint a 2016-ban érettségiző diákoknak már kötelező lesz 50 óra közösségi szolgálatot igazolniuk. A jogszabály azt javasolja, hogy a diákok 9. és 11. osztály között teljesítsék ezt a kötelességüket. Bár valamennyire lehet ezt tömbösíteni, a cél a folyamatosság, vagyis az, hogy heti 1-2 óra elfoglaltságot jelentsen a tanulóknak – közölte nemrég [namelink name="Gloviczki Zoltán"] közoktatásért felelős helyettes államtitkár.

Elmondta, hogy a kormány segíti az iskolákat a közösségi szolgálat megszervezésében. Megjelent egy segédlet, amely megválaszolja a gyakorlati kérdéseket, illetve mintákat javasol. TÁMOP-projektben több mint egymilliárd forintra pályázhatnak az intézményfenntartók az iskolai közösségi szolgálat megvalósításához, valamint létrejött a Közösségi Szolgálat Portál, amely napi gyakorlati információkat ad.

[namelink name="Dobi János"], az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium igazgatója érdeklődésünkre azt mondta, várhatóan a jövő tanévben indul meg náluk a közösségi szolgálat az addig születő külső és belső szabályozások értelmében. – Vannak pályázati lehetőségek, külső támogatók is jelentkeztek, hogy a tanítványainknak segítsenek, hogy ne a vakvilágba induljanak – fogalmazott.

– Viszonylag szép számban jelentkeznek önkéntesek egy-egy célfeladatra a Szegedi Görögkatolikus Egyházközségben. Az egyházon belül az adományozásnak ez egy sajátos és közkedvelt formája – vélekedett [namelink name="Szaplonczay Miklós"] esperes, aki szerint az emberi kapcsolatok kialakulása, egymás megismerése szempontjából is hasznos az önkéntesség. Az egyházközségnél elsősorban diákok jelentkeznek, de olyanok is, akik tartós munkanélküliek. Ahhoz, hogy a szociális járulékot megkapják, 30 nap önkéntes munkát kell leigazolniuk. A szegedi görög katolikusok szervezésében szociális szolgálatra – idős emberek látogatására, házi segítségnyújtásra –, nem építési engedélyköteles munkákra, rendezvényszervezésre és irodai adminisztrátori munkákra van lehetőség. Naponta átlagosan 10-15 fő jelentkezik valamire – tudtuk meg Szaplonczay Miklóstól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!