Szeged és környéke

2013.04.05. 15:38

Belvízhelyzet: 190 ezer homokzsákkal készül a katasztrófavédelem

Csongrád megye - Bár rendkívül sok csapadék hullott és több helyen szivattyúzzák a belvizet, Csongrád megyében még nem okoz katasztrófahelyzetet a bel-, és árvíz. Az országban eddig 11 embert kellett kitelepíteni a belvíz miatt.

Arany T. János

Egyeztető értekezletet tartottak tegnap az árvízi és belvízi felkészüléssel kapcsolatban a szegedi Megyeházán [namelink name="Bakondi György"] altábornagy, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatójának, a védekezésben érintett hatóságok és társszervek képviselőinek részvételével. A megbeszélés utáni sajtótájékoztatón elhangzott, Csongrád megyében még nincs aggodalomra okot adó állapot. A magyarországi folyókon 1529 kilométer hosszan zajlik ár-, és belvízvédelmi védekezés. Eddig 11 embert kellett kitelepíteni az országban belvíz miatt.

[namelink name="B. Nagy László"] kormánymegbízott, a Csongrád Megyei Védelmi Bizottság elnöke elmondta, megyénkben inkább a belvíz jelent gondot, jelenleg kilenc településen, Balástyán, Felgyőn, Kiszomboron, Pusztaszeren, Kisteleken, Csanyteleken, Mindszenten I. fokú, Újszentivánon és Székkutason pedig II. fokú belvízvédelmi készültség mellett végeznek vízkár-elhárítási munkálatokat.

– Példa nélküli mennyiségű csapadék hullott, emiatt hihetetlen terhelés alatt vannak a vízgyűjtők. A napi középhőmérséklet pedig nem segíti elő a párolgást – magyarázta [namelink name="Kozák Péter"], az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója. [namelink name="Szatmári Imre"] ezredestől, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójától megtudtuk, a tűzoltók 19 alkalommal szivattyúztak, két területen: Makó, valamint a Dong-éri-főcsatorna térségében. A rendelkezésre álló 190 ezer homokzsákból eddig 4 ezret osztottak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!