Szeged és környéke

2013.04.10. 00:26

Mammográfiás szűrés munkaidőben

Csongrád megye - A Nemzeti Rákellenes Nap alkalmából a Csongrád Megyei Kormányhivatalnál és annak Népegészségügyi Szakigazgatási Szervénél dolgozó 23 nőnek végeznek el ma munkaidőben emlőszűrést.

Munkatársunktól

Azoknak biztosítanak lehetőséget erre, akiknek korukból adódóan ajánlott lenne, de két éven belül nem voltak mammográfiai vizsgálaton.
A rák korunk „első számú közellensége", négy halálesetből egyért felelős. Magyarországon évente 65 ezer új rákos esetet fedeznek fel, minden nap negyedóránként egy ember halálát okozza. Hazánkban a nők körében az emlőrák a harmadik leggyakoribb rákfajta. A kormányhivatal azért szervezett a Nemzeti Rákellenes Nap alkalmából prevenciós programot, hogy felhívja a nődolgozók figyelmét a megelőzés, a szűrések fontosságára, illetve hogy a szervezett emlőszűrésen részt vevő nők aránya emelkedjen. A szűrést megelőzően tegnap az érdeklődők előadást hallgathattak meg a témában. Itt megtudhatták, milyen rizikófaktorok idézhetik elő a rák kialakulását, illetve hogy mit lehet tenni megelőzéséért, korai felismeréséért.
– Ezt a megyei kezdeményezést idővel szeretnénk kiterjeszteni valamennyi szakigazgatási szervre. Reméljük, hogy más munkahelyek is kapcsolódnak a megelőzést, felvilágosítást, és a népegészségügyi szűrőprogramok népszerűsítését szolgáló kezdeményezéshez – beszélt terveiről [namelink name="Gera Katalin"] megyei tisztiorvos, szűrési koordinátor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!