Szeged és környéke

2013.05.06. 13:29

A Dömötör-díj idei jelöltjei

Szeged - A közönség idén már 15. alkalommal ítélheti oda a szegedi színházi élet kitüntetéseit, a Dömötör-díjakat az évad legjobbjainak. Május 18-ig 10 kategóriában 30 jelöltre lehet voksolni.

Munkatársunktól

Jubilál a Dömötör-díj: a Szegedi Nemzeti Színházban folyó művészi alkotómunka elismerésére 1999-ben civilek által alapított elismerést – ami 2006-ban bekerült az önkormányzat hivatalos kitüntetései közé – 15. alkalommal adják át az idén. Városi elismerésként is megőrizte civil jellegét azzal, hogy a 10 kategóriában a szavazólapra került 3-3 jelölt közül továbbra is a közönség döntheti el, ki kaphatja a díjat.

Az idei jelöltek névsorát az Art Hotelben megtartott hétfői sajtótájékoztatón jelentette be [namelink name="Elekes Zoltán"] ötletgazda, díjalapító, aki a projekt egyik szervezőjeként azt is elmondta: a nagyszínházi jubileumi díjátadóra korábbi kitüntetetteket is felkértek. Többek között [namelink name="Müller Júlia"], [namelink name="Kentaur"], [namelink name="Bodnár György"], [namelink name="Juronics Tamás "] vagy a „csúcstartó", a nyolcszoros Dömötör-díjas [namelink name="Papp Janó"] jelmeztervező is vállalta, hogy a támogatókkal együtt adja át az idei győzteseknek [namelink name="Bánvölgyi László"] szobrászművész bronz kisplasztikáját. Az idei életműdíjast a város valamelyik vezetőjével közösen egy korábbi életműdíjas, [namelink name="Király Levente"], a Nemzet Színésze köszönti.

Idén [namelink name="Sztáry Erika"] a soros elnöke a társadalmi kuratóriumnak, amely döntött a jelöltekről és az életműdíjasról. A 10 kategória 30 jelöltjére május 18-ig lehet voksolni a jegyirodában, valamint a kis- és a nagyszínházban is megtalálható szavazólapokon. Az interneten – www.domotordij.designer.hu – is szavazhat a publikum. Van még egy díj, a legjobb háttérmunkásnak járó, amelyről nem a közönség, hanem a legilletékesebbek, a színház dolgozói szavaznak.

Az idei jelöltek a legjobb férfi színészi alakítás kategóriában: Borovics Tamás (Egerek és emberek), Jakab Tamás (La Mancha lovagja),  Rácz Tibor (La Mancha lovagja). Legjobb női színészi alakítás: Fekete Gizi (Zerline, a szobalány története), Szabó Gabi (Bánk bán) és Szilágyi Annamária (La Mancha lovagja). Legjobb operaénekes: Cseh Antal (Pomádé király új ruhája), Kelemen Zoltán (Rigoletto) és László Boldizsár (Rigoletto). Legjobb opera-énekesnő: Miksch Adrienn (André Chénier), Szemere Zita (Rigoletto) és Leila Zlassi (André Chénier). Legjobb rendező: Csiszár Imre (A mundérvásárhelyi búcsú), Juronics Tamás (Rigoletto) és  Toronykőy Attila (Pomádé király új ruhája). Legjobb díszlettervező: Adrian Ganea (Boldogtalanok), Kentaur (Rigoletto) és Székely László (Bánk bán). Legjobb jelmeztervező: Benedek Mari (Bánk bán), Bianca Imelda Jeremias (Stabat Mater) és Juhász Katalin (Pomádé király új ruhája). Legjobb férfi mellékszereplő: Kárász Zénó (Boldogtalanok), Sorbán Csaba (Bánk bán) és Szívós László (Egerek és emberek. Legjobb női mellékszereplő: Danis Lídia (Pipás Pista), Szilágyi Annamária (Boldogtalanok) és Vajda Júlia (Mária főhadnagy). Legjobb táncos: Csetényi Vencel (Stabat Mater), Hajszán Kitti (Stabat Mater) és Zsadon Flóra (Stabat Mater).

A díjakat a május 25-i gálaesten adják át a nagyszínház színpadán. A Porshe Szeged flottája 18 órától az Art Hotelből szállítja majd rendőrségi felvezetéssel a jelölteket a színházba, ahol [namelink name="Toronykőy Attila"] rendezésében 19 órakor kezdődik a gálaműsor. A két házigazda-műsorvezető: [namelink name="Vajda Júlia"] operaénekes és [namelink name="Czár Gergely"] táncművész. Az estre belépők már kaphatók a színház jegyirodájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!