Szeged és környéke

2013.05.03. 22:30

Három kérdés Lukács János dandártábornoknak

Szeged - Három kérdést teszünk fel olyan embereknek, akik az érdeklődés középpontjába kerültek, és olyanoknak, akik válaszolni hivatottak aktuális témákra. Ezúttal Lukács Jánost kérdeztük, aki néhány napja rendőri pályafutása során tanúsított példamutató szolgálatellátásáért Szent György érdemjelet vehetett át Pintér Sándor belügyminisztertől.

Kiss Gábor Gergő

– Ön a leghosszabb ideje szolgálatban lévő megyei rendőr-főkapitány: mit jelent egy rendőr életében a Szent György érdemjel elnyerése? Hány éve van a pályán, és mit tanácsol a fiatal generációnak? Miért érdemes a rendőri hivatást választani?
– 35 éve vagyok a pályán. 1987-ben neveztek ki a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálati osztályvezetőjének, majd bűnügyi igazgató lettem. Megyei főkapitányként 16 éve vezetem a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságot. Kinevezésem alkalmából választott mottóm: „törvényesen, szakszerűen és tisztességesen". Ezt ma sem gondolom másként. Rendőrnek lenni hivatás és szakma is egyben, amely minden pillanatában felelősséget keletkeztet. Aki ezt az egyébként nem könnyű terhet viselni tudja, kellő alázatot és elkötelezettséget tanúsít, az hosszú távon kiszámítható pályára kerül. Ennek lehet fontos momentuma néhány elismerő szó, előléptetés vagy érdemjel.

Lukács János dandártábornok. Fotó: DM/DV

Lukács János dandártábornok.
Fotó: DM/DV

– A pécsi rendőrség további megerősítését célzó program kidolgozására kérte a belügyminisztert a kormányfő az utóbbi időszak súlyos pécsi bűncselekményei miatt. Csongrád megyében hány rendőr védi a közbiztonságot, elegendőek-e az itteni erők, terveznek-e további erősítéseket különösképpen a hétről hétre növekvő migrációs roham miatt?
– A rendőrség és a határőrség integrációja óta mintegy 2000 fő teljesít szolgálatot a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon. Az illegális migráció kezelése elismerten kontinentális probléma, amelyben szerencsére nem maradtunk magunkra. A számok beszédesek: idén 4064 illegális migránst fogtak el Csongrád megye rendőrei a társszervekkel együttműködve. Köszönettel tartozunk a Készenléti Rendőrségnek, és a más megyékből hosszabb-rövidebb időt megyénkben töltő kollégáknak. Lehetnénk többen, lehetne több pénzünk, de tudomásul kell venni: ennyire telik. A feladatokat mindig olyan keretek között kell megoldani, amelyet biztosítanak számunkra: ez eddig sikerült.

– A rendőri munka mellett néhány hónapja nagypapa lett. Lehet már látni, hogy a család többi tagjához hasonlóan az unoka is sportbabérokra fog törni?
– Valóban többen vagyunk a családban, ami boldogsággal tölt el valamennyiünket. Korainak tűnik most még bármit is eldönteni, jós sem vagyok, és egyébként is: a sport választható, nem pedig kikényszeríthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!