Szeged és környéke

2013.05.25. 16:16

Időutazás tévéjátékokkal az Agórában: bárki ˝kockulhat˝

Szeged - 1975-től az 1990-es évek végéig kiadott tévé-, videójátékokat, quartzjátékokat és retró számítógépeket láthatnak és próbálhatnak ki az érdeklődők szombaton és vasárnap az Agórában.

Vida-Szűcs Imre

- Nem nagyon tudjuk, hogyan kell ezekkel játszani. A számítógépet viszont otthon keni-vágja a kisfiam - mesélte [namelink name="Szemerédi Ildikó"]. A nyolcéves Tamással Makóról jöttek el a szegedi Szent-Györgyi Albert Agórába szombaton. Már reggel sokan nézelődtek a 4. Szegedi Retró Számítógép-, Video- és Quartzjáték Kiállításon, ahol vasárnap is 10 és 18 óra között várják a régi játékok szerelmeseit.

Időutazás tévéjátékokkal az Agórában: bárki ˝kockulhat˝. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


A 13 éves Katona Csabának a Mario jött be legjobban. Neki nem volt gondja a játékok kezelésével, bár otthon nincs hasonló gépezete. Számítógépe természetesen van, naponta olyan két órát játszik. Gyűjtővel is találkoztunk: a szentesi [namelink name="Tihanyi Attila"] nagyjából húsz éve gyarapítja kollekcióját, legjobban a három dimenziós korszak érdekli.

- Összességében 600-700 darabos a kiállítás, úgy, hogy nem tudtunk mindent elhozni. 1975-76-tól 1998-99-ig bezárólag vannak itt számítógépek és játékok. Újonnan már nem lehet kapni ezeket, én például a Cserepes sori piacról, a dorozsmai, a kisteleki vásárból, illetve az internetről szerzem be a gépeket. Nagy részük működik - mondta a kiállítás egyik szervezője, [namelink name="Mári Zsolt"]. A sándorfalvi férfi budapesti ismerősével, Szakács Gáborral közösen hozta létre a rendezvényt.

Időutazás tévéjátékokkal az Agórában: bárki ˝kockulhat˝. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


Igazi ritkaságokat mutattak: például a Gorenje hűtőgépgyár tévéfociját a hetvenes évekből, vagy a világ legkisebb, tévére köthető videojáték konzolját, a NEC PC Engine-t. Akadt 10 kilós, hordozható (!) Commodore 64, és egy Amerikából származó ZX81, darázsfészekkel a belsejében. A magyar szekcióban Videoton, Homelab 2 és 3, HT 1080Z és Primo típusú gépek tekinthetők meg. Mindegyikhez lehet fűzni valamilyen érdekes sztorit.

- Budapesten öt éve csináltuk az első kiállítást. Nem szoktak ellopni semmit, és olyanokat rakok ki, amiket nem sajnálok. Külön dobozokba pakolom a kiállítós és a játszós gépeket - hallottuk Szakács Gábortól, aki a Playtime! és a PC Guru újságírója volt. Az Agórában két játszótermet rendeztek be, több mint egy tucat tévéjátékot, számítógépet és quartzjátékot próbálhatnak ki az ingyenesen látogatható kiállítás vendégei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!