Szeged és környéke

2013.05.16. 19:07

Pünkösd? Királyság!

Csongrád megye – Hétfőig tart a hétvége! Borfesztivál, gasztroudvar, falunapok. Egyen, igyon, vigadjon!

Delmagyar.hu

Borfesztivál és gasztroudvar

Tizenkilencedik alkalommal kezdődik meg Szegeden a borfesztivál és nyílik meg a gasztroudvar is. A borfesztivál részletes programját itt, a gasztroudvarét itt találja.

Pénteken és szombaton lépten-nyomon találkozzon Darvasi Lászlóval!
Egy város – egy könyv. A Somogyi-könyvtár olvasásnépszerűsítő programjában két napig lépten-nyomon Darvasi Lászlóval találkozhatnak az érdeklődők. A „város könyve" 2013-ban ugyanis a Pálcika, ha elindul lett. Pénteken 10.00 órától a Klauzál téri forgatagban a könyvhöz kapcsolódó fejtörők és nyeremények várják a gyerekeket és felnőtteket. 15.00 órától a Somogyi-könyvtár sátránál [namelink name="Darvasi László"] dedikál, 16.00 órától az íróval [namelink name="Karacs Rita"] újságíró beszélget a Klauzál téri színpadon. 17.00 órától a Somogyi-könyvtárban várják író-olvasó találkozóra az érdeklődőket. Szombaton 10.30-tól a Somogyi Gyermekkönyvtárában Zenebona, mesecsoda Pálcika módra – a Mese Mesi Interaktív Színház szórakoztató, zenés, mesés, interaktív előadása várja a gyerekeket és szüleiket. A családi délelőtt meglepetésvendége a Pálcika-történet írója, Darvasi László.

Pénteken a Millenniumi Kávéházban este nyolctól a Lusta Dick zenekar koncertezik.

Szombatig vendégeskedik Szegeden, a Klauzál téren az észak-magyarországi régió.

Színpadi ajánlatok

Szegedi Nemzeti Színház
Május 18., szombat, 15.00 és 19.00: Jubileumi anyák napi operettgála.

Kisszínház
Május 17., péntek, 19.00: Egerek és emberek.
Május 18., szombat, 19.00: Hippolyt, a lakáj.
Korzó Zeneház

Május 18., szombat, 19.15: Zerline, a szobalány története.

Pinceszínház
május 17., péntek, 19.30: [namelink name="Eörsi István"]: Sírkő és kakaó – végjáték, a Pinceszínház bemutató előadása.
május 18., szombat, 20.00: Hat szelep szerelőt keres – Évadzáró bála-műsor a Genéziusz Színház előadásában.

Thealter
Május 17., péntek, Szeged, Régi Zsinagóga, 19.30: Kompánia Színházi Társulat: Elfeledett ének – színház-archeológiai kalauz. A látványos és élő zenével kísért előadást [namelink name="Goda Gábor"], az Artus társulatának vezetője rendezte és koreografálta.

Hódmezővásárhely délután háromtól a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara tartja a ballagáshoz kapcsolódó Sárgulási fogatos felvonulást. Az eseményen a végzős hallgatók sárga ruhában búcsúznak az egyetemtől és a várostól. A szín az ebben az időszakban sárguló búzára utal. A felvonuláson fúvószenekar kíséretében tíz, virágokkal, búzakalásszal feldíszített fogat vonul végig a városon: 15 órakor indulnak a Tangazdaság Kft.-től. A menet 16 órakor érkezik meg a Kossuth térre.

Szombaton az IH Rendezvényközpontban 10 órától: WBPF Testépítő Magyar Bajnokság, Eb-kvalifikáció & Open International, WBPF versenyregisztráció: 8–10-ig. Nevezési díj: 5000 forint.

Családi nap kutyákkal Hódmezővásárhelyen, az Interspar parkolójában. 9.30–18.00 óráig a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesületének szervezésében családi kutyás napot tartanak.

Az SZTE Biológia Épületében 10 órától: Növények napja. A programok kincsvadászattal és izgalmas kísérletekkel kezdődnek. Előadások: Géntechnológia – túl a pánikon, Jellegzetes növényközösségek az Alföldön, [namelink name="Richter Ilona"] Munkácsy Mihály-díjas grafikusművész köszöntése, A nélkülözhetetlen görög holdistennő, S. O. S. stressz.

A műjégpályán délután öttől látható a Pankráció Szupershow. Kapunyitás 16 órakor.

A Szegedi Zsidó Hitközség új zsinagógája május 17–19. között ünnepli felavatása 110. évfordulóját. Ugyanezen időpontra esik a régi zsinagóga felavatásának 170. évfordulója. Ez alkalomból ad koncertet este héttől a Szegedi Szimfonikus Zenekar.

Az Alsóvárosi Ferences Templomban koncertezik a Flauto Dolce együttes. Az előadás délután ötkor kezdődik.

Vasárnap az Új Zsinagóga 15 órától [namelink name="Varnus Xavér"] és [namelink name="Lajkó Félix"] koncertezik. Két kultikus figura, most együtt lépnek színpadra. Négy húr és több mint hétezer síp csap össze és válik egyetlen hangszerré a koncert folyamán, és hozza létre azt az univerzumot, amelyben az X + 1 X képlet megoldása egy négybetűs szó: zene.

Túra a sömlyékhez

Május 18., szombat.
Homokkultúra TSZ buszmegállóban 7.30: A túra hossza: 4 kilométer, időtartam: 4 óra.
Találkozó helye, megközelítés: Zákányszék külterületén a Ruzsai úton található Homokkultúra TSZ buszmegállóban. Megközelíthető a szegedi buszpályaudvarról 6.30-kor induló Szeged–Zákányszék–Pusztamérges busszal. Ajánlott felszerelés: gumicsizma a hátizsákba. Látnivalók: barangolás a zákányszéki Ezerarcú-sömlyék védett fajai közt. Túravezető: [namelink name="Liebhaber Gáborné"], információ, jelentkezés [namelink name="Szűcs Anikó"] 30/257-7541.

Hétfőn: Pünkösdölő Ópusztaszeren. Látványos lovasviadal a pünkösdi királyi címért, játékos látogatói próbák, iskolások pünkösdölője és bodzázás várja a családokat pünkösdhétfőn. A nap a bodzázással indul: már kora reggel elkezdik zöld ággal, fűzzel, de főleg bodzával felékesíteni a skanzen házait, különösen a kerítést és az ablakokat. A nap talán leglátványosabb, legizgalmasabb programeleme a fiatal legények lovas virtuskodása a pünkösdi királyi címért. A látogatók is próbára tehetik ügyességüket, erejüket, gyorsaságukat a látogatói próbák alkalmával. Lesz bábelőadás, kézműves-foglalkozások a skanzenben és a Nomád Parkban, és új kiállítás is nyílik ezen a napon, Kisbojtár címmel.

* * *

Falunapok

Bordány

Május 19–20., vasárnap–hétfő.
Vasárnap 9.00 órától női kézilabdatornával kezdődik a rendezvény, majd a nap folyamán fellép a Bóbita zenekar, a baksi Poén Színtársulat, a Fonó Néptáncegyüttes és a Rézhúros Banda. 20.00 órától [namelink name="Vastag Csaba"] énekel. Hétfőn 9.00 órakor futóversennyel kezdődik a nap, lesz autókiállítás, zumbafitnesz-bemutató, 20.00 órától Antal Timi ad koncert. Az estét a SKAtch együttes zárja.

Ruzsa
Május 18., szombat.
Sportpálya, 7.00: A gyülekező után 10 órakor [namelink name="B. Nagy László"] kormánymegbízott nyitja meg a rendezvényt. Lesz fogatos, zenés hívogató, lovas kocsikázás, gyermekfoci és főzőverseny. Este a Fool Moon szórakoztatja a közönséget, majd a 21.30 órakor kezdődő tűzijáték után hajnalig táncolhatnak a diszkóban.

Földeák
Május 18–20., szombat–hétfő.
Szombaton 13 órától falunapi csalogató a földeáki fúvósokkal a parkban, 14 órától pedig zászlófelvonással, illetve ünnepi képviselő-testületi üléssel folytatódik a program. 15 órától elszármazotti találkozó családfaavatással a művelődési házban. 16.30-kor kezdődik a rózsalakodalmi menet. A szabadtéri színpadon este 6 órától néptánctalálkozó és bemutatók, Szandi műsora a nagyteremben, este 10-től utcabál.
Vasárnap reggel 6-tól horgászversennyel kezdődik a nap, majd 10 órától ünnepi szentmisével folytatódik a katolikus templomban. 15 órától a földeáki színkör előadása látható a művelődési házban, majd 16 órától többek között aszfaltrajzversennyel folytatódik a program a parkban. A szabadtéri színpadon lesz Kroki-tánc, tékvandóbemutató, citerazenekarok és népdalkörök bemutatói, táncbemutató, az I6 Band műsora.
Hétfő reggel 6 órától meghívásos horgászverseny a horgásztónál, 8 órától pedig pünkösdi focikupa vendégcsapatokkal a nagypályán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!