Szeged és környéke

2013.06.02. 21:50

Iskolákba megy a planetárium

Szeged - Budapest, Kecskemét, Pécs és Eger mellett már Szegeden is működik planetárium. A Partiscum Csillagászati Egyesület hordozható, 30-35 fős befogadóképességű planetáriuma a bolygók tanulmányozásán kívül teljes kupolás filmek bemutatására is alkalmas. <br>

Vida-Szűcs Imre

– Külföldről jött a hordozható planetárium ötlete. 8-10 éve találtam ki, hogy beadok egy EU-s pályázatot az akkor még nagyjából 5 millió forint értékű kupolára. Bár láttak benne fantáziát, mégsem nyertem, mert félidőben elfogyott a pályázatra szánt pénz. Végül készíttettem egy saját kupolát magyar tervezéssel, egy magyar, légvárakat gyártó cég segítségével – mondja [namelink name="Illés Tibor"]. A Partiscum Csillagászati Egyesület (PACSI) elnöke egy 6 méter átmérőjű, 4 méter magas, felfújható kupolában tart előadásokat, elsősorban az általános iskolás korosztálynak. A 30-35 fős befogadóképességű, fényzáró kupolának belső tartószerkezete nincs, kizárólag a levegő ereje tartja fent.

Villámcsődület. Csillagászati bemutató a Dóm téren. Fotó: Frank Yvette

Villámcsődület. Csillagászati bemutató a Dóm téren.
Fotó: Frank Yvette

Egy óra alatt beüzemelhető

A PACSI planetáriumában Budapest, Kecskemét, Pécs és Eger mellett Szegeden is csillagászati és űrkutatási ismereteket kaphatnak a látogatók. A kupola felállításához 7×7 méter terület és 4-5 méter belmagasság szükséges. A beüzemelés ideje nagyjából egy óra. Iskolákban, művelődési házakban, önkormányzatoknál és különféle rendezvényeken vehető igénybe a különleges szerkezet, amelyben a földön, párnákon ülve foglalnak helyet a nézők.

– A lényege, hogy ne kelljen a gyerekeket kivenni az oktatásból ahhoz, hogy planetáriumi élményben legyen részük. A vetítéseken meg lehet nézni, hogyan nyugszik le a nap, be lehet bizonyítani, hogy nem mindig nyugaton nyugszik, és nem mindig keleten kel. Azt is be lehet mutatni, hogy miért nem látjuk nappal a csillagokat. Láthatják a planetárium vendégei a csillagképeket, az égitestek mozgását, a mitológiai csillagképeket, „megközelíthetnek" bolygókat. A digitális technológia segítségével teljes kupolás, térhatású filmekkel, filmrészletekkel is bővítjük műsorainkat. Készült egy program Utazás a Naprendszerben címmel. Ebben megismerik a gyerekek a bolygók nevezetességeit, amelyiknek van felszíne, oda „le is szállunk". Bemutatjuk például, hogy milyen egy nagyváros égboltja, és milyen a hortobágyi égbolt. A végén – kóstolóként – a dinoszauruszok világába látogatunk – ad ízelítőt a vetítésből Illés Tibor.

Úgynevezett halszemoptikával saját gyártású filmeket is készít. Egy-egy biológiai utazással vagy vadasparki kalanddal tehető még változatosabbá a planetárium programja. Nemrégiben a Dóm téren láthatták a szegediek a hordozható planetáriumot, amelyet alapvetően beltéri használatra szánnak. Legközelebb a III. Aréna Drink Dorozsmai Futófesztivál résztvevői élvezhetik a vetítéseket május 25-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!