Szeged és környéke

2013.06.27. 21:42

Nem tartotta a bank a szavát

Szeged - Teljes áron kínálja megvételre tulajdonosainak azokat a lakásokat a Raiffeisen Bank Zrt., amelyeket a vállalkozó jelzáloga miatt árvereztetni akar. A már megvásárolt otthonért a lakóknak újabb 10-12 milliót kell fizetniük.

Segesvári Csaba

– 30 napunk maradt újra kifizetni a Raiffeisen Banknak a lakásunkat. Pedig hitelt sem vettünk fel – mondta makói otthona előtt Miklán András. A makói férfi egyike azoknak, akiket a Raiffeisen Bank Zrt. beperelt. Megírtuk: szegedi és makói társasházak felépítéséhez egy vállalkozónak a bank 450 millió forintos hitelt nyújtott, az építtető nem törlesztett, a keretjelzálogot is tartalmazó szerződés miatt a tartozást 31 makói és szegedi lakón követelik. Első fokon a bank nyert, a pénzintézet most a családokkal újra kifizettetné a lakásuk vételárát.

– 2010-ben akartunk ide költözni, 10,5 millió forintot fizettünk a 100 négyzetméteres szerkezetkész lakásért. További 6 milliót költöttünk a befejezésre. A Raiffeisen Bank felajánlotta, fizessük ki újra a már megvásárolt lakásunkat, és akkor eltekint az árverezéstől – magyarázta [namelink name="Miklán András"]. A makói férfi elmesélte, a vállalkozó, aki miatt ide jutottak, közvetlenül a szomszéd lakásba költözött. – Több mint 2 millió forintot fizettünk először az építtető vállalkozónak, majd a bank írásban értesítést küldött, hogy az óvadéki számlára befizetett összeget nem számolják be a lakásunkba, azt inkább a vállalkozó késedelmi kamataira fordítják. Amikor ezt szóvá tettük, a Raiffeisen Bank írásban felajánlotta, ha 2010. szeptember elsejéig kifizetjük a teljes vételárat, tehermentesítik az otthonunkat. Mi fizettünk, a bank mégsem teljesítette a vállalását – mesélte a pórul járt családfő. Miklán András szerint elképesztő, hogy a többi banktól eltérően a Raiffeisen Bank teljes áron akarja megvásároltatni a lakásokat, miközben a vállalkozó miatt még az adóhatóság és a makói önkormányzat felé is fizetniük kell sok millió forintot.

Kétszer vetetné meg velük a bank az otthonukat.Fotó: Segesvári Csaba

Kétszer vetetné meg velük a bank az otthonukat.
Fotó: Segesvári Csaba

Nemcsak makói, szegedi társasházakat is érint a keretbiztosítéki jelzálogjog problémája. Az origo.hu rámutatott, Kalocsán, Debrecenben, Győrben, Miskolcon és a főváros XVII. kerületében is akadnak olyanok, akiket önhibájukon kívül kilakoltatás fenyeget. Országosan mintegy 70 károsultról számoltak be, az alaphelyzet mindenütt ugyanaz: az építtető kijátszotta a hitelező bankot azzal, hogy a vevőkkel nem a projektszámlára fizettette, majd eltette a vételárat vagy annak egy részét. Sajtóinformációk szerint a bajba jutott lakástulajdonosokkal az Erste a legsegítőkészebb: 60-70 százalékot hajlandók engedni a tartozásból.

Segítséget kérnek

Nyílt levelet juttattak el a makói és szegedi jelzálogkárosultak [namelink name="Orbán Viktor"] miniszterelnöknek és a Raiffeisen Bank vezetőjének. Azt kérik, „ne hagyják kilakoltatni azon családokat, amelyek tisztességesen kifizették a lakásaik árát", de a vállalkozó hitele miatt „hamarosan utcára kerülnek idős, rokkant emberek és kisgyermekek egyaránt". Sérelmezik, hogy a bank teljes árat követel a lakásokért. – Ennek a közel 50 embernek nem megnyugtató, hogy elárverezik otthonaikat, és kilakoltatják őket – közölték a jelzálogkárosultak.

– A lakásunkért 12 millió, a garázsunkért további 1,4 millió forint megfizetését kérik. Újra kifizettetnék velünk a 4 éves otthonainkat, vagy eladják a tartozást, és repülünk. Szomorú, hogy egyre több városban ilyen módszerrel tettek tönkre családokat, és az állam sajnálkozva végignézi mindezt – panaszkodott [namelink name="Solymosi Lajosné"]. A szegedi Bakay Nándor utcán lakást vásárolt asszony 2010 óta sejti, utcára kerülnek a vállalkozó hitele miatt. – Meglepődtünk, hogy a bank egy nyilatkozatot is mellékelt, miszerint a lakás kifizetésével egyidejűleg lemondunk minden további jogi eljárás lehetőségéről – tette hozzá.

A kilakoltatással fenyegetett Bakay és Hunyadi projektben épült házakban élő családok ügyét jól ismerő, a Solymosi házaspár jogi képviseletét ellátó Maklári András ügyvéd szerint a bank sorozatosan szerződést szegett. – A bíróság a keretbiztosítéki jelzálog felét ítélte meg, úgy gondolom, a bank is a lakás értékének a felét kérhetné – magyarázta az ügyvéd. Elismételte: a bank tudomásul vette, hogy az adós, a projektcég sorozatosan megszegte a szerződési feltételeket. – A jelzálogszerződésben a bank kikötötte, ha felmondja a szerződést, az ingatlanokat a becsérték 50 százalékáért lehet értékesíteni. Ennek ellenére a bank a teljes árat követeli. A saját szerződési pontjait többször megszegte – magyarázta Maklári András.

A bécsi Raiffeisenig jutott az ügy

A 450 milliós per híre információnk szerint a bécsi anyabankig is eljutott. Egy, a Raiffeisen Bank belső ügyeit ismerő informátorunk szerint a menedzsmentváltással a vezetés az osztrák viszonyokat képviseli. Nem realizálják a veszteséget, ezért piaci áron próbálják meg a követelést értékesíteni, nem engednek az árból. Szerettük volna a kialakult helyzetről megkérdezni a Raiffeisen Bank hazai marketingfőosztályát, de „a folyamatban lévő jogi eljárások lezárulta előtt" nem kívánnak az ügyben nyilatkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!