Szeged és környéke

2013.07.28. 21:31

Gazerdő a Csongrádi sugárúton

Szeged – Semmi sem írja elő a tulajdonosnak Szegeden, hogy a lebontott háza helyén növő gyomot irtsa, ha az nem bizonyul allergénnek. Arra sem kötelezhető, hogy a bontás után záros határidőn belül új épületet húzzon fel a telkére. Ezt az önkormányzat elrendelheti el, ha a terület jelentősen rontja a városképet.

Kiss Gábor Gergő

Évek óta lebontották már a Csongrádi sugárút 40. szám alatti házat, amelynek kerítése mögött nyaranta igazi dzsungel alakul ki különböző gyomnövényekből, de az évek során már néhány keménykérgű fa is sikeresen felcseperedett a rossz állapotú kerítéssel körbevett területen. A környékbelieket évek óta zavarja az elhanyagolt porta; különösen azok az Ősz utcában élők nehezményezik a látványt, akiknek erkélye erre a földdarabra néz.

A lakókat évek óta zavarja az elhanyagolt telek. Fotó: Schmidt Andrea

A lakókat évek óta zavarja az elhanyagolt telek. Fotó: Schmidt Andrea
Amennyiben a szegedi önkormányzathoz egy gazzal benőtt területről lakossági bejelentés érkezik, ott azonnal elindítják hivatalból az eljárást. Megnézik, hogy ki a terület tulajdonosa, címére egy értesítést küldenek ki az eljárás megindításáról. Rövid határidőn belül várják rá a választ, hogy nyilatkozzon: valóban ő-e a terület használója. Amennyiben ő a föld birtokosa, szakemberek mennek ki helyszíni szemlét tartani, hogy a tulajdonos eleget tett-e kaszálási kötelezettségének. Amennyiben ez nem történt meg, úgy kézbesítenek neki egy kötelező határozatot egy határidővel a gyomirtás pótlására. Ha az ebben megjelölt időpontra sem teszi rendbe tulajdonát, az önkormányzat közérdekű védekezést rendel el a földhasználó terhére. Allergén gyomnövényeknél a földhasználónak a károsítók ellen védekeznie kell, de azt nem lehet kijelenteni, hogy minden gyom allergén is egyben. A jogszabályok szerint amennyiben egy területen például csak fű terem, azt a tulajdonos nem köteles lekaszálni.

– Július 1-étől lakossági bejelentések alapján 54 eljárást indított a szegedi önkormányzat különböző gazzal benőtt területek tulajdonosaival szemben. Általában ezen időponttól nő meg a jelzések száma, mivel egybeesik a parlagfűvirágzással. Az eljárás a felszólító levél kiküldésével kezdődik, és tapasztalatunk szerint mire a helyszíni szemlére kerül sor, a tulajdonosok 90 százaléka rendbe teszi birtokát – magyarázta [namelink name="Ácsné Gunda Judit"], az igazgatási és építési iroda vezetője.

[namelink name="Kovács Béla"], az építési osztály irodavezető-helyettese elmondta: egy lebontott ház helyét a tulajdonos nem köteles beépíteni, ezt maximum az önkormányzat rendelheti el, amennyiben úgy látja, hogy a terület jelentősen rontja a városképet. – A konkrét esetnél nehéz lenne olyan indokot találni, hogy miért pont ez rontaná az összképet, hiszen számos más elhanyagolt porta is található a városban – közölte. Az is kiderült, hogy eladó és vevő is jobban jár, ha egy beépítetlen terület cserél gazdát, mert új ingatlan felhúzásakor ilyenkor több kedvezményt kap az ember, mintha már egy felépített házon akarna változtatni.

Címkék#gyom#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!