Szeged és környéke

2013.07.04. 20:23

Madách és Kass a 28 éves Kass Galériában

Szeged - Teljesen átalakult a város szülöttének és díszpolgárának, Kass János Kossuth-díjas grafikusművésznek az állandó kiállítása a Vár utcai Kass Galériában.

Munkatársunktól

Az eddig látható alkotások helyét a [namelink name="Madách Imre"] műveihez készült grafikák vették át. A megújult tárlat gerincét két dráma, Az ember tragédiája és a Mózes illusztrációi adják: összesen közel ötven remekművet állítottak ki. Mellettük különböző vázlatokat és bélyegeket is láthat a közönség. A kiállítást [namelink name="Csorba László"], a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója nyitotta meg csütörtökön. A verniszázst megtisztelte jelenlétével a művész özvegye, [namelink name="Bánki Veronika"] mellett [namelink name="Mádl Dalma"], [namelink name="Mádl Ferenc"] volt köztársasági elnök özvegye is. A tárlat szervezői azt remélik: a megújult kiállítással új erőre kaphat a 28 éves galéria. A 2010-ben elhunyt [namelink name="Kass János"] a hazai képzőművészet egyik meghatározó alakja volt. Az Iparművészeti és Képzőművészeti Főiskolán tanult, később az Iparművészeti tanáraként dolgozott. Szerteágazó szakmai munkásságát számtalan díjjal ismerték el, 1966-ban Lipcsében megszerezte a Világ legjobb könyve elismerést. Több száz kötet, tankönyv és folyóirat illusztrációinak elkészítése fűződik a nevéhez. Nemzedékek nőttek fel az általa illusztrált gyermek- és ifjúsági könyveken.

Mádl Dalma elmélyült az alkotásokban. Fotó: Karnok Csaba

Mádl Dalma elmélyült az alkotásokban.
Fotó: Karnok Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!