Szeged és környéke

2013.08.12. 22:37

1 milliótól akár 55 millió forintig is mehet az ár

Szeged - A tanyai életforma nem elmaradott, természetközeli, emberi – mondta dr. Kocsis Éva, aki férjével 16 évig élt Amerikában, és a közelmúltban megalakították a Vásárhelyi Tájépítész Népfőiskola Egyesületet a tanyai életmód népszerűsítésére. Lányuk nemrég lett újdonsült tanyatulajdonos, de ők is szeretnének venni egyet. Választék akad bőven a millióstól az 55 millió forintos gazdaságig.

Munkatársunktól

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

– Példát szeretnénk mutatni, hogy a tanyai életforma nem elmaradott, sokkal természetközelibb és emberibb, mint a jelenlegi fogyasztói társadalmunk, amely, úgy vélem, tarthatatlan. El kell indulni az önfenntartás irányába, a helyi lokális gazdaságok erősítésére. Nemrég Dél-Tirolban jártunk, ahol 45 fokos lejtőn, 3 centiméteres humuszrétegen csodálatos termőparadicsomot hoztak létre. Szeretnénk, ha itthon is rájönnének az emberek, milyen lehetőségeket rejt a magyar termőföld. Nemcsak politikusoknak, a civileknek is kezdeményezniük kell a változást – magyarázta dr. Kocsis Éva, akinek 21 éves lánya a minap vásárolt egy vásárhely környéki tanyát, de ők is szeretnének egyet. A szegedi, kutatással foglalkozó Éva és férje 16 évig élt Amerikában. Vásárhelyi születésűek, családjuk most is ott él. A közelmúltban alapították meg a Vásárhelyi Tájépítész Népfőiskola Egyesületet, amellyel megpróbálják összefogni a tanyán élőket.

Azok, akik a házaspárhoz hasonlóan gondolkodnak, bőven válogathatnak a tanyák között. Az egyik vásárhelyi ingatlanközvetítő iroda, a FAIR-M honlapján szinte Csongrád megye egész területén válogathatnak az eladó tanyák közül.

Eladó gazdaság a főút mellett. Fotó: DM/DV

Eladó gazdaság a főút mellett.
Fotó: DM/DV

Fejlesztés

A Tanyafejlesztési Programban idén összesen 825 millió forintra pályázhattak az érintett őstermelők, családi gazdálkodók, önkormányzatok, kistérségi társulások és tanyagondnoki szervezetek.

– Az árak nagyon változók. A legolcsóbbak egymillió forintnál kezdődnek, ezek úgymond hagyományosak, nem felújítottak. Akadnak olyanok, amelyek hiába rendezettek, beköltözhetők, a várostól távol esnek, miután nincs a közelben munkalehetőség, a bejárás is nehézkes, ezért 3,5 millió forintért se nagyon tudják eladni. Ugyanez a kategória, de a településekhez közeliek akár 10 millió forintba is kerülhetnek, attól függően, milyen gazdasági épületek vannak hozzá. Akad 55 millió forintos szőlőgazdaság is – mondta Molnár Attila, az ingatlanközvetítő tulajdonosa. Tapasztalatai szerint a manapság nehéz helyzetben lévő állattenyészés miatt adnak túl a tulajdonosok a tanyákon. Egyre többen próbálják áruba bocsátani a lovasturizmusra alkalmas ingatlanokat, de persze van olyan is, aki örökölte a tanyát, és pénzzé szeretné tenni.

– Június óta árulom. Érdeklődő akad, csak a pénz a gond. Pedig nem kérek sokat érte. 3760 négyzetméteres a terület, kétszobás, fürdőszobás. Van műhely, több ól és garázs is, az irányára alig több mint 3 millió forint – sorolta a vevőre váró, Vásárhelyhez közeli ingatlan adatait a tulajdonos. Betegsége miatt szeretne megválni a tanyától, 1987-ben oda ment férjhez. Amíg bírta egészséggel, addig szeretett kint lakni. Kertészkedett, jószágot tartott. Bízik benne, hogy még idén új gazdára talál a tanya. A környékükön egyébként 5 eladó tanya is van, úgy tudja, hogy azokért 7–10 millió forintot kérnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!