Szeged és környéke

2013.08.13. 21:24

Romaként a média világában

Kistelek - Egy 22 éves kisteleki lány is részt vehetett a romák számára rendezett médiatáborban Dunabogdányban. Ottani eredményeinek köszönhetően Belgrádba is eljutott a nemzetközi ifjúsági médiatalálkozóra.

Timár Kriszta

Kéthetes médiatábort rendeztek július közepén Dunabogdányban. A különlegessége az volt, hogy kizárólag roma lányok vehettek rajta részt. A Buvero-program célja az volt, hogy a társadalom legelnyomottabb rétege is hallatni tudja a hangját a médián keresztül, és esélye legyen ebben a szakmában. Csongrád megyéből [namelink name="Rostás Bettina"] kapott lehetőséget arra, hogy megtanuljon filmet készíteni, és elsajátíthassa az újságírás alapjait.

– Egy barátom ajánlotta ezt a lehetőséget, aki látta a felhívást. Elküldtem a motivációs levelemet, és beválasztottak a 12 táborozó közé – mesélte a 22 éves lány. – Szeretek fotózni és videózni, és érdekel a média, jó volt kipróbálni magam ebben a világban.

A táborban 5 nap elméleti képzés után háromfős csoportba osztották a lányokat, akik az ország egy-egy részébe utaztak forgatni egy egyperces és egy több mint ötperces filmet.

Bettina a Buvero-progam keretében vett részt a médiatáborban. Belgrádban nagy sikerük volt. Fotó: Karnok Csaba

Bettina a Buvero-progam keretében vett részt a médiatáborban. Belgrádban nagy sikerük volt.
Fotó: Karnok Csaba

– Mi Pécsre és Gilvánfára mentünk. Utóbbi település érdekessége, hogy a lakosság 99 százaléka roma. Itt indult egy vályogházépítő projekt, ezt választottuk a film témájának – mondta Bettina.

A háromnapos filmezés után már csak a vágással foglalkoztak a lányok, akik közül a tanárok és a tábor szervezői hármat választottak ki teljesítményük alapján, hogy Belgrádba utazzanak a nemzetközi ifjúsági médiatalálkozóra.

– Én is köztük voltam, a tábor utolsó napján már mentünk is – mesélte a kisteleki lány. – A mi csapatunk filmjeinek volt a legnagyobb sikere, sokan gratuláltak – tette hozzá.

Bár Bettina nyár elején még nem tudta, mivel szeretne a jövőben foglalkozni, azt mondja, a roma médiatábor utat mutatott neki. – Nagyon megfogott ez a világ, szeretnék a médiában dolgozni. A televíziózás és az újságírás is tetszik, majd még eldől, melyik lesz az én utam. Sokan ajánlották fel, hogy segítenek, köztük roma médiaszakemberek is, akik jó tanácsokkal is elláttak. Igaz, hogy kevesen vannak, de azt gondolom, ez nem jelenti azt, hogy lehetetlen lenne elhelyezkednem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!