Szeged és környéke

2013.08.16. 22:11

Virágba borult a parlagfű

Szeged - Elindult a parlagfűszezon, egyre többen keresik fel a szakrendeléseket a tipikus tünetekkel. Csongrád megyében még csak figyelmeztető jelzés van érvényben. A csúcs várhatóan a jövő héten vagy utána lesz – az allergiásoknak érdemes erre felkészülniük.

Timár Kriszta

– Főleg akkor jön rám a roham, ha légkondicionált helyiségben vagyok. Olyankor percekig megállás nélkül tüsszögök. De elég csak rám nézni: ma reggel is megkaptam a kérdést, hogy beteg vagyok, vagy csak az leszek? – mesélte Jázmin, aki évek óta szenved az allergiától. Környezete számára tökéletes jelzőrendszer: ha nyár végén hatalmas csomag zsebkendővel jelenik meg, tudják, hogy elindult a parlagfűszezon.

Közel száz eljárás indult már a megyében

Eddig 91 ügyet indított a parlagfű elleni védekezési kötelezettség elmulasztása miatt a Csongrád Megyei Kormányhivatal Növény-és Talajvédelmi Igazgatósága. Ez időarányosan valamivel több mint az elmúlt évben. Jellemzően a gabona aratását követően jelentkezik a parlagfű, ahol a tarlók megmunkálását, a tarlóhántást nem végezték el. Az ügyek mintegy 60 százaléka tartozik ebbe a kategóriába. – Ahol a jogszabály előírja, közérdekű védekezést rendelünk el, illetve bírságot szabunk ki a mulasztóval szemben – tájékoztatott [namelink name="Hódi László"] igazgató. – A bírság kiszabásának feltétele, hogy a területen 5 százalékot meghaladó mértékű borítással virágbimbós vagy virágzó parlagfű legyen a területen. A bírság mértékét a terület nagyságától, a borítás arányától függően jogszabály határozza meg, amely 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet. Parlagfű miatt korábban megbüntetett ügyfél esetén másfélszeres szorzót kell alkalmazni, tehát a „visszaesőknek" súlyosabb bírságra kell számítani.

Az ország több részén elérte az elsőfokú riasztási szintet a parlagfű pollenkoncentrációja – közölte pénteken az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. A múlt héten a Balatontól délre, a Somogyi-dombság, valamint a Mezőföld, továbbá a Duna vonalát átlépve a Kiskunság nagyobb részén összefüggően és az ország keleti határszakasza mentén is légköbméterenként 30–49 pollenszemet mértek. Ilyenkor a parlagfűpollenre súlyosan érzékenyeknek már állandó, kisebb erősségű tüneteik vannak, de a kevésbé érzékenyek is számíthatnak a kezdeti tünetek megjelenésére.
Csongrád megyében még csak a figyelmeztető (narancs) jelzés van érvényben, ám az allergológiai szakrendeléseken már érzékelhető a szezon kezdete. Nemcsak felnőttek, gyerekek is szenvednek a parlagfűtől. – Tüsszögéssel, orrfolyással egyre többen keresnek fel bennünket – mondta el [namelink name="Novák Zoltán"], a Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinika és Gyermek-egészségügyi Központ egyetemi docense, aki azt javasolja: ha valaki tudja magáról, hogy allergiás, még a tünetek megjelenése előtt kezdje el szedni a gyógyszerét, hogy a szervezete felkészülhessen.

– Ha már előjöttek a tünetek, a legfontosabb az alapos orrmosás tengervizes orrspray-vel vagy orrmosó készülékkel, hogy a pollenszemcsék minél rövidebb ideig maradjanak a nyálkahártyán – mondta el a szakember. – A gyógyszeres kezelés mellett pedig sokat segítenek az olyan egyszerű praktikák, mint a gyakori hajmosás, vagy hogy nem teregetjük ki a ruhákat a szabadba.

A parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan a következő napokban, hetekben emelkedni fog, az arra érzékenyek készüljenek fel tüneteik erősödésére. A jelenlegi előrejelzés szerint az idei parlagfűszezon csúcsa a 19-ével, vagy a 26-ával kezdődő hétre fog esni, az időjárás alakulásának függvényében. Az allergiások számára lehetőség szerint javasolt ezt az időszakot szabadságon, tengerpart vagy magashegység közelében tölteni, illetve hazánk területén belül az erdős tájakat, hegyvidékeket, illetve vízpartokat felkeresni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!